Zato hoću da raskrstim sa simbolima komunizma i Josipom Brozom, poručuje Šapić

Predsednik Privremenog organa grada Beograda Aleksandar Šapić izjavio je da je odvajanje Kosova i Metohije od Srbije počelo 1945. godine, dolaskom komunista na vlast u Jugoslaviji.

Šapić je podsetio kako je tekla istorija razvoja autonomije na Kosovu i Metohiji:

Kada je krenulo ubrzano odvajanje Kosova od Srbije? Pa upravo 1945. godine. Kada komunisti dolaze na vlast, Kosovo i Metohija postoji samo kao oblast. Već 1963. godine to postaje autonomna pokrajina kojoj se tada priključuje novih 15 opština; 1969. godine to postaje Socijalistička Autonomna Pokrajina, da bi vrhunac bio ustav iz 1974. gde dobija, praktično, sve karakteristike tadašnjih republika, današnjih država.

Dodaje i da je plan jugoslovenskih komunista bio da se sprovede ujedinjenje sa Albanijom kojoj bi, potom, Kosovo i Metohija bili priključeni:

Do 1948. godine, dok Tito nije ušao u konflikt sa Staljinom, izuzetno aktuelna tema je bilo spajanje Albanije sa tadašnjom Jugoslavijom. Po tadašnjim idejama, Kosovo i Metohija je trebalo da pripadne Albaniji, a Albanija bi bila jedna od tih konfederalnih republika. Da se nije desila 1948, mi bismo danas imali Kosovo i Metohiju kao deo Albanije. Ne danas, nego pre devedesetih! A onda bi po Badenteru to bile granice budućih država i to danas ne bi bila tema. I onda mene neko pita: zašto hoćeš da raskrstiš sa simbolima komunizma i Josipom Brozom? Eto zato!
View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Šapić - službeni (@gradonacelnikbg)

IZVOR: IG / @gradonacelnikbg

Svojevremeno je Milovan Đilas, jedan od najistaknutijih funkcionera Komunističke partije Jugoslavije nakon rata, potvrdio da je Centralni komitet KPJ planirao da Kosovo i Metohiju pripoji Albaniji:

Moj stav je bio kao i ostalih članova CK, kao i CK Albanije, da ćemo se ujediniti sa Albanijom i samim ujedinjenjem da će Kosovo pripasti Albaniji kao jednoj federalnoj jedinici u sastavu Jugoslavije, odnosno, šire uzev u sastavu Balkanske federacije.

IZVOR: YT / Patriotizam Srpski

Autor: redportal.rs