Vladao samo 19 dana. 😟

Poslednji jugoslovenski i srpski monarh kralj Petar II Karađorđević rođen je u Beogradu 6. septembra 1923. kao prvo dete kralja Aleksandra i kraljice Marije.

Kao dete, sa samo 11 godina je ostao bez oca koji je ubijen od ustaša i VMRO u Marseju 1934. Za kralja Aleksandra mnogi kažu da je bio prva žrtva nacizma i fašizma.

Posle vojnog puča protiv kneza Pavla i vlade Cvetković-Maček koji su doneli odluku o pristupanju Jugoslavije Trojnom paktu, Petar II je proglašen punoletnim.

Vladavina kralja Petra II je jedna od najkraćih u istoriji, vladao samo 19 dana, jer je 14. aprila na predlog predsednika Vlade, generala Dušana Simovića, odveden u izbeglištvo nakon invazije sila Osovine.

Ceo rat je kralj Petar II proveo u Engleskoj i preko svojih ljudi zajedno sa majkom kraljicom Marijom slao pomoć Srbima.

Nakon dolaska Crvene armije u zemlju i oslobađanja Beograda, kralj Petar II nakon dugih pregovora je poražen i monarhija je ukinuta odlukom Ustavotvorne skupštine od 29. novembra 1945. Jugoslavija se preobrazila i postala jednopartijska država pod vlašću Komunističke partije.

Tokom rata se oženio grčkom princezom Aleksandrom, 20. marta 1944. a dobili su sina Aleksandra 1945.

Bio je aktivan do smrti i sarađivao je sa srpskom emigracijom. Nakon neuspele transplantacije jetre umro je u denverskoj bolnici 3. novembra 1970. u koju je primljen pod pseudonimom Petar Petrović.

Ova vest nije mogla doći do Srba u Jugoslaviji, a srpska emigracija u Americi i Engleskoj je žalila za svojim monarhom koji je umro sa samo 47 godina.

Sahranjen je u Crkvi Svetog Save u Libertivilu. Njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani 17. januara 2013. sa ciljem da budu preneti u zadužbinsku Crkvu Svetog Đorđa na Oplencu.

Po njemu se zovu OŠ Kralj Petar II Karađorđević, Beograd i OŠ Kralja Petra Drugog, Užice.

IZVOR: YT / CZDS

Autor: Redportal.rs