Gagarin je 12. aprila 1961. postao prvi čovek koji je poleteo u svemir u Vostoku 1.

Ruski kosmonaut Jurij Gagarin rođen je 9. marta 1934. u porodici Alekseja i Ane Gagarin. Nakon završetka srednje škole, upisao se u vojnu pilotsku školu. Gagarin je prošao tešku selekciju, pa je 1960. odabran sa još 19 kosmonauta za sovjetski svemirski program. 

Izbor je sužen samo na Gagarina i Titova. Nedugo posle, Koroljov ih je sproveo da vide kapsulu koja je pripremana za let prvi ušao Titov, a potom Gagarin, koji je pre ulaska skinuo cipele i bluzu da ne bi oštetio nešto od opreme.

Gagarin je 12. aprila 1961. postao prvi čovek koji je poleteo u svemir u Vostoku 1. Pošto je postojala velika verovatnoća da misija ne uspe i Gagarin pogine.

Vastokov modul sa opremom je neočekivano svežnjem žica ostao privezan za kapsulu za povratak. Pola letelice je trebalo da se odvoje 10 sekundi nakon gašenja raketa za povratak, međutim to se nije desilo ni posle 10 minuta. Gagarin je iskočio padobranom na visini od 7 km i bez problema se spustio na zemlju.

Nakon leta, Gagarin je postao poznata i slavna ličnost širom sveta.

Gagarin je nakon uspeha pokušao da se prekvalifikuje u pilota-lovca ali na jednoj od obuja je zajedno sa instruktorom doživeo nesreću.

Zajedno sa instruktorom, poginuo je 27. marta 1968. Nakon smrti, brojne ustanove i trgovi su poneli Gagarinovo ime, izmeđuostalog i jedna ulica na Novom Beogradu.

IZVOR: YT / BBC News 

Autor: Redportal.rs