Mantiju je skinuo tek kada se upisao u Haleu da sluša filozofiju.

Srpski prosvetitelj Dositej Obradović rođen je kao Dimitrije u Čakovu koje se danas nalazi u Rumuniji u porodici Đurađa i Krune Obradović.

Nakon što su mu roditelji umrli, njegova rodbina je njega i njegovu braću i sestre raspodelila po rodbini, a on je boravio kod tetke čiji muž je zaslužan za Dositejevo obrazovanje jer ga je poslao u manastir na školovanje.

To se mladom dečaku dopalo pa je nakon nekoliko godina školovanja rešio da se zamonaši, međutim njegovom teči se to nije dopalo pa ga je vratio nazad da radi kao jorgandžija.

Dositej je pobegao i vratio se u manastir, međutim tu je čitao i svetovne knjige i učio latinski jezik i onda je krenuo da razmišlja u pravcu nauke što se ostalim monasima nije dopalo. On je 1760. napustio manastir i preko Zagreba otišao u Dalmaciju u Golubiću, potom se ponovo vraća Dalmaciju u Kninsko polje na Sinobadovoj glavici gde je bio učitelj i skupljao pare da ode na školovanje u Rusiju.

Na svojim putešetvijama obišao je skoro ceo Balkan i Malu Aziju, Italiju, Nemačku, Francusku, Kraljevinu Britaniju, Habzburšku monarhiju i Rusko carstvo. Mantiju je skinuo tek kada se upisao u Haleu da sluša filozofiju.

Napisao je Bukvicu je jedan mali prevod iz Jovana Zlatousta namenjen pop-Avramovoj kćeri Jeleni iz Kosova polja niže Knina. Pisao je Pismo Haralampiju, Život i priključenija, Sovjeti zdravoga razuma, Sobranije, Vostani Serbije.

Umro je 28. marta 1811. u Beogradu u Karađorđevoj Srbiji.

IZVOR: YT / RTS Kvadratura kruga

Autor: Redportal.rs