Nije navedeno koje radnje je navodno preduzeo Vukotić, a koje ulaze u sastav krivičnog dela.

Ministar pravde Marko Kovač odbio je zahtev Kosova da im Crna Gora izruči Momčila Vukotića (61), rođenog u Peći sa boravištem u izbegličkom naselju Rudeš u Beranama. Vukotić je bio uhapšen po zahtevu tzv.Kosova zbog sumnje da je počinio krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Viši sud u Bijelom Polju dao je odobrenje za izručenje Vukotića tzv. Kosovu, ali je Kovač tu odluku poništio.

U rešenju Ministarstva pravde, kako Dan saznaje, navedeno je da bi izručenje ovog osumnjičnog Kosovu predstavljalo povredu člana 3 Evropske konvencije o ljudskim pravima i osnovnim slobodama.

U odluci je navedeno da u rešenju Specijalnog tužilaštva Kosova o pokretanju istrage nije navedeno koje radnje je navodno preduzeo Vukotić, a koje ulaze u sastav krivičnog dela. Umesto toga, sa tzv.Kosova tvrde da se posle 24 godine navodno pojavio svedok koji je prepoznao sliku Vukotića u nekom albumu.

Ministar Kovač je ocenio da ovo nije jedini slučaj da Kosovo traži izručenje državljanina Srbije za ratni zločin, a da je politički momenat, odnosno odnos Srbije i tzv. Kosova u smislu nedostatka direktne saradnje njihovih pravosuđa i narasle tenzije, koje kulminiraju nešto što ukazuje na sumnju da se radi o političkom progonu. Uz to, napomenuli su da je lice koje tzv. Kosovo potražuje i starije dobi.

Zaključeno je da bi izručenjem bio povređen član 3. Konvencije, a osnov i ovlašćenje za odbijanje se crpi iz Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima i Evropskoj konvenciji o ekstradiciji.

Nakon ove odluke Kovača, i bjelopoljski sud je donio rešenje o odbijanju molbe tzv. Kosova.

Autor: RTNK