Irska republikanska armija jer pokušala da je ubije u hotelu "Grand".

Bivša britanska premijerka Margaret Tačer rođena je kao Magaret Hilada Roberts 13. oktobra 1925. u Grantamu, u porodici Alfreda Robertsa i Bestris Etel.

Margaretin otac je bio lokalni političar, gradonačelnik Grantama, pa je ona uz njega zavolela politiku. Kada je završila srednje obrazovanje upisala je Oksford, departman za hemiju na kom je diplomirala 1947. Međutim, i pored uspešno završenog fakulteta, Margaret je uočila da ipak nije to što bi nju moglo da zanima.

U parlament uspeva da uđe 1959. kao kanditat Konzervativne partije grada Finčli. Kada su konzervativci predvođeni Edvardom Hitom 1970. pobedili na izborima, u novom kabinetu se našla i Margaret kao ministar obrazovanja. 

Dok je boravila na funkciji ministra zalagala se za ukidanje specijalističkih škola kao što su klasične gimnazije i uvođenje sveobuhvatnih, opštih srednjih škola. 

Posebno je cenio američki predsednik Ronald Regan zbog pobede u Foklandskom ratu.

Irska republikanska armija jer pokušala da ubije Margaret Tačer 1984. u hotelu Grand u Brajronu.

Na vlasti je bila 11 godina i 209 dana, to je ujedno bila i najduža vladavina u kontinuitetu jednog britanskog premijera nakon lorda Liverpula.

Časopis sovjetske vojske Crvena zvezda pišući o Margaret Tačer je kao naslov stavio Čelična dama uspostavlja strah, zbog njenih stavova o Gvozdenoj zavesi. 

Baronesa Margaret Tačer umrla je 8. aprila 2013. od posledica srčanog udara.

IZVOR: YT / Daily Mail 

Autor: Redportal.rs