Bila je prva žena koja je postala član Matice srpske.

Srpska pesnikinja Eustahija Arsić rođena je 14. marta 1776. u Irigu od oca Gavrila Cinćića i majke Marte. Ona je bila prva pesnikinja posle Jefimijine Pohvale knezu Lazaru.

Udala se za Savu Arsića, sina senatora i gradskog načelnika, upravitelja i dobrotvora aradske Preparandije, Petra Arsića.

Anonimno je objavila svoje književno prvenče Sovjet matrnij obojega pola junosti serbskoj i valanijskoj u Budimu, 1814. Bila je i prva žena koja je postala članica Matice srpske - 1838. 

U zaostavštini Eustahijinog drugog supruga Tomislava Radovanovića naslednici su pronašli porcelansku šoljicu. Na njoj je austrijski majstor Bauer oslikao lik gospodarice trgovčevog dvora, a ona, ispijajući čaj u raskošnom salonu, sigurno nije ni sanjala koliko će taj portret biti dragocen 2 veka kasnije.

 Umrla je 17. februara 1843. zaboravljena. Imovinu je ostavila prijateljima, dvema aradskim crkvama i crkvi u Irigu, županijskoj bolnici, Matici srpskoj i srpskim školama u Aradu. Zaveštala je i fond od 3.000 forinti na upravu opštini crkve Save Tekelije tako da godišnju kamatu uživa pet siromašnih srpskih udovica.

Cenio je i Vuk Stefanović Karadžić, nazivao je blagodarnom i visokoučenom gospođom.

IZVOR: YT / MONDO PORTAL 

Autor: redportal.rs