Iz Kfora ukazuju da će Velika Britanija u narednim danima rasporediti oko 200 vojnika

Misija Kfora saopštila je da povećava svoje prisustvo i aktivnost na severu Kosova i Metohije i pozvala Beograd i Prištinu na ponovno angažovanje u dijalogu, jer ocenjuju da je to jedini način da se postigne trajni mir i stabilnost za sve zajednice.

- U svetlu nedavnih dešavanja, Kfor takođe povećava svoje prisustvo i aktivnost na severu Kosova - navodi se u saopštenju Kfora koje su preneli prištinski mediji.

Iz Kfora dodaju da je cilj njihove misije da održi bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve ljude koji žive na KiM.

- Odluka dolazi nakon nasilnog napada na kosovsku policiju 24. septembra i porasta napetosti u regionu. Ovo je razuman korak kako bi Kfor osigurao neophodne snage, sposobnosti i fleksibilnost da ispuni svoj mandat UN-a da održi sigurno i bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve ljude koji žive na Kosovu - navodi se u saopštenju.

Foto: Sputnik.rs

Kfor će, kako se napominje, nastaviti da deluje nepristrasno u korist bezbednosti na KiM i u regionu.

Iz Kfora ukazuju da će Velika Britanija u narednim danima rasporediti oko 200 vojnika iz Prvog bataljona Kraljevskog puka princeze od Velsa da se pridruže britanskom kontingentu od 400 vojnika koji je već na KiM u sklopu godišnje vežbe, a dalja pojačanja će uslediti od drugih saveznika“, saopštio je između ostalog Kfor.

U saopštenju je zatraženo i ponovno angažovanje Beograda i Prištine u dijalogu, jer veruju da je to jedini način da se postigne trajni mir i stabilnost za sve zajednice.

- Pozivamo Beograd i Prištinu da se ponovo uključe u dijalog uz posredovanje EU, koji je jedini način da se postigne održiv mir i stabilnost za sve zajednice. Sve strane takođe treba da se uzdrže od zapaljive retorike, koja je kontraproduktivna i rizikuje dalje pogoršanje tenzija - navodi se u saopoštenju Kfora.

Autor: Pink.rs