On je zatražio azil u Norveškoj ranije ove godine

Norveška policija uhapsila je bivšeg komandanta ruske plaćeničke grupe Vagner Andreja Medvedeva zbog sumnje da je pokušao da se vrati u Rusiju ilegalnim prelaskom granice.

- On je zatražio azil u Norveškoj ranije ove godine - rekao je njegov advokat.

Andrej Medvedev, koji je pobegao iz Rusije u januaru preko njene arktičke granice sa Norveškom, rekao je da su ruski graničari pucali dok je bežao, rekavši da je takođe govorio o učešću u borbama u Ukrajini kao deo Vagner grupe.

Norveška policija je u saopštenju navela da je muškarac u svojim dvadesetim godinama priveden zbog pokušaja ilegalnog prelaska ruske granice, ali nije navela njegovo ime. Prelazak granice sa Rusijom dozvoljen je samo na određenim mestima.

Međutim, hapšenje Medvedeva je rezultat nesporazuma, rekao je Rojtersu njegov norveški advokat Brinjulf Risnes, tvrdeći da je Medvedev želeo da pronađe gde je ušao u Norvešku u januaru i da je zaustavljen u taksiju i nije imao nameru da pređe granicu sa Rusijom.

Po dolasku u Norvešku, Medvedev je rekao da je tražio azil jer se plašio za svoj život nakon što je bio svedok ubistava i maltretiranja zatvorenika u Rusiji dovedenih sa fronta u Ukrajini.

Njegov bekstvo u januaru privukao je pažnju svetskih medija kao u to vreme redak primer da neko prebegne u zapadnu zemlju tvrdeći da se borio za Rusiju kao plaćenik u Ukrajini.

Autor: redportal.rs