Tenzije rastu u Boliviji uoči nacionalnih izbora sledeće godine, a levičarski bivši predsednik Evo Morales bori se protiv bivšeg saveznika Arsea

Pokušaj vojnog udara u Boliviji okončan je hapšenjem njegovog organizatora, generala Huana Hosea Zunige, a vojne jedinice koje je on poslao protiv predsedničke palate u prestonici La Pazu povukle su se sa centralnog trga Muriljo.

Predsednik te južnoameričke zemlje Luis Arse osudio je „pokušaj državnog udara“ i pozvao na međunarodnu podršku.

Vojne jedinice, koje predvodi general Zuniga, koji je u međuvremenu smenjen sa mesta komandanta bolivijske vojske, okupile su se sinoć na trgu Muriljo, gde se nalazi rezidencija šefa države.

- Danas se zemlja suočava sa pokušajem državnog udara. Danas se ponovo zemlja suočava sa interesima koji su iznad demokratije. Bolivijski narod je danas pozvan na akciju. Potrebni su nam Bolivijci da se organizuju i mobilišu protiv puča u službi demokratije - rekao je Arce.

Nekoliko sati kasnije, vojska se povukla sa trga Muriljo, a policija je uspostavila punu kontrolu nad situacijom. Bolivijske vlasti su uhapsile Zunigu i odvele ga na nepoznatu lokaciju.

U to vreme, predsednik Arse je imenovao Hosea Vilsona Sančeza za vrhovnog komandanta bolivijske vojske umesto Zunige. Pozvao je na mir i red. SAD su saopštile da pažljivo prate situaciju i pozvale na smirenost i nenasilje.

Tenzije rastu u Boliviji uoči nacionalnih izbora sledeće godine, a levičarski bivši predsednik Evo Morales bori se protiv bivšeg saveznika Arsea. Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je, pak, osudila bolivijsku vojsku koja je pokušala da svrgne demokratski izabranog predsednika zemlje.

- Najoštrije osuđujem pokušaj rušenja demokratski izabrane vlade Bolivije - napisala je Fon der Lajen na Iks.

- Evropska unija stoji iza demokratija. Izražavamo našu snažnu podršku ustavnom poretku i vladavini prava u Boliviji - rekao je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

Isti stav je izrazio i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel.

Autor: redpotal.rs