Ona je navela da su u fokusu bili i energetska tranzicija i nove tehnologije koje japanske kompanije mogu da ponude

Ministarka za rudarstvo i energetiku Dubravka Đedović Handanović ocenila je danas, posle niza sastanaka sa japanskim zvaničnicima u Tokiju, da je postavljen dobar okvir da se japanski investitori zainteresuju i nastave ulaganja, povećaju ih i dupliraju u narednim godinama, kao što su to učinili prošle godine.

Ministarka je, nakon susreta sa Parlamentarnom ligom prijateljstva Srbija-Japan, istakla da su u pitanju ljudi koji su izuzetno upućeni u prilike u Srbiji i bilateralne odnose naše dve zemlje.

Kako kaže, njih je veoma zanimao razvoj tržišta električnih automobila i kako se Srbija tu pozicionira, s obzirom na prirodna bogatstva naše zemlje, pre svega mogućnosti proizvodnje baterija neophodnih za proizvodnju baterija za električna vozila.

Foto: Tanjug/Emilija Jovanović

Takođe i kako Srbija planira energetsku tranziciju i prelazak na čistije izvore energije. Razgovarano je i o mogućnostima produbljivanja naše saradnje u oblasti spoljne trgovine, pre svega kroz mogućnost regionalne kancelarije Džetro (Japanska spoljnotrgovinska organizacija) u Beogradu.

- Sastala sam se i sa rukovodstvom Kejdanren, najveće poslovne asocijacije u Japanu, koja okuplja najveće investitore iz Japana. Tu su kompanije od Hitačija i Itočua do ostalih velikih japanskih kompanija, kao i finansijskih institucija koje ih prate. One su pokazale zainteresovanost za naše tržište, prate uzlazni razvoj naših odnosa i povećani broj japanskih investicija u našu zemlju. Sve to govori u prilog tome da imamo jednu zdravu osnovu da naše odnose još više jačamo - rekla je Đedović Handanović.

Ministarka je navela da su u fokusu razgovora bili i energetska tranzicija i nove tehnologije koje japanske kompanije mogu da ponude.

- Naravno, pričali smo o hidro potencijalima. Hitači i Micubiši grupa je veoma poznata u proizvodnji turbina za hidro elektrane. Razgovarali smo i o tome kako Japan ima izazova da pređe na čistije tehnologije. Oni, takođe, dosta koriste ugalj i imaju nove tehnologije kombinacija amonijaka, hidrogena, pre svega za prelazak na čistije izvore energije, ali i za ostale vidove kako da jednostavno sa uglja obave tranziciju koja je neophodna", istakla je ministarka.

Kako kaže, imamo jednu izuzetnu priliku da produbimo naše odnose kroz razne institucionalne podrške i da nastavimo da budemo na dobrom putu novih investicija iz Japana i prisutnosti japanskih kompanija i njihovih tehnologija.

Kada se podvuče crta nakon niza sastanaka u Japanu, ministarka kaže da je izuzetno zadovoljna, jer se pokazalo da sa najvišeg vrha, ministara u vladi Japana, ima izuzetno dobrog poznavanja Srbije i prilika u Srbiji, kao i zvaničnika koji su više puta boravili u Srbiji i koji su svesni uzlazne putanje razvoja naših odnosa.

- Mislim da je dobro da smo to potencirali tokom ove posete, prilike koje Srbija nudi, političku i ekonomsku stabilnost, ali i naš prospekt ekonomskog razvoja, koji je u poslednjih godinama i te kako potvrđen. I ove godine, bez obzira na usporavanje ekonomije u zemljama Evropske unije, Srbija i dalje teži da ostvari više od duplo većeg rasta nego u odnosu na EU - navela je Đedović Handanović.

Prema njenim rečima, energetski sektor je veoma bitan i u tom smislu su najavljeni naši planovi i investicije u proizvodnji, u prenosnu mrežu, u distributivnu mrežu, ali i u diversifikaciju gasnih ruta koje postoje. Ministarka je podsetila da je Planom razvoja energetske infrastrukture i mera energetske efikasnosti planirano da se u srpski energetski sektor uloži približno 15 milijardi evra u narednih 10 godina.

- Sve to predstavlja jedan dobar okvir da se japanski investitori zainteresuju i nastave ulaganja, povećaju ih i dupliraju u narednim godinama, kao što su to učinili prošle godine. Zaista smo izuzetno dobro primljeni, na najvišem nivou svih institucija sa kojima smo se videli, od njihove najveće poslovne asocijacije do vrha JICA (Japanska agencija sa međunarodnu saradnju JICA) i Parlamentarne lige. Jedan topao prijem, jako gostoprimljiv i sa željom i namerom da se prodube odnosi i da se uzvrate posetet Srbiji - rekla je ministarka.

Kako kaže, Srbija će se truditi da to tako i ostane.

Autor: Tanjug