Energetska tranzicija prioritet države

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je, posle potpisivanja Memorandum o razumevanju Vlade Srbije i Francuske elektroprivrede - EDF o uspostavljanju okvira za dugoročni dijalog u oblasti energetske tranzicije i niskougljenične tehnologije da bismo spasili zemlju po pitanju snabdevanja strujom ako bi uspeli da napravimo nuklearni reaktor u Srbiji do 2035.

Vučić je zahvalio članovima Srpskog nuklearnog društva, osnovanog u Francuskoj, koji je postao deo Evropskog nuklearnog društva — Lidiji, Bogdanu i Luki.

- Oni su stručnjaci za nuklearnu energiju i očekujem da naučim nešto od njih i bar dvoje od vas troje da se vrati u Srbiju što je moguće pre - poručio im je Vučić.

On je istakao da ne možemo da imamo dovoljno struje od zelene energije i da će u budućnosti svi koji nešto proizvode strujom dobijenom iz uglja morati da plaćaju posebne dadžbine.

- Moramo u godinama pred nama da radimo na korišćenju nuklearne energije, jer do tri godine traju pripreme, a sedam godina traje izgradnja, tako da pravljenje traje najmanje 10 godina. Sve da završimo i do 2035. godine, mi bismo time zemlju spasili, za sve što donosi i veštačka inteligencija i elektrifikacija mreže. Važno je da imamo i znanje o tome i zato imamo vas troje - naveo je Vučić.

Dodao je da će ministar finansija Siniša Mali sa našim mladim stručnjacima videti kako država Srbija finansijski da pomogne Srpsko nuklearno društvo u Francuskoj.

Ovi divni i pametni mladi ljudi su ponos Srbije i oduševljeni su inicijativom srpske države da se u budućnosti osloni na nuklearnu energiju, kao jedan od najčistijih izvora električne energije. Spremni su da pomognu svojim znanjem i razmišljaju o povratku u Srbiju. Ponosan i srećan zbog toga! - napisao je Vučić na društvenim mrežama nakon razgovora sa mladim srpskim stručnjacima.

Autor: sputnik.rs