Ona je napomenula da su ekonomske aktivnosti u svetu slabe, kao i da dug raste

Predviđanja su da će snažna ekonomska aktivnost u Sjedinjenim Američkim Državama i na tržištima u razvoju pomoći pokretanju globalnog ekonomskog rasta za oko tri odsto ove godine, rekla je danas generalna direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgijeva.

Ona je napomenula da su, prema prethodnim merenjima, ekonomske aktivnosti u svetu slabe, kao i da dug raste, što predstavlja velike izazove za javne finansije u mnogim delovima sveta, preneo je AP.

Foto: IMF/Stephen Jaffe

Najavljujući ekonomsku projekciju i dugoročne izglede, Georgijeva je istakla da će se, bez korekcije kursa, situacija kretati ka "lakoj, sporoj i razočaravajućoj deceniji.

- Ožiljci pandemije su i dalje sa nama, gubitak proizvodnje od 2020. godine na svetstkom nivou iznosi oko 3,3 triliona dolara, a troškovi nesrazmerno pogađaju najugroženije zemlje - rekla je ona.

Predviđena stopa rasta od nešto više od tri odsto je iznad prošlogodišnje projekcije, ali istorijski prosek iznosi oko 3,8 odsto, navodi AP.

MMF i Svetska banka održaće svoje prolećne sastanke sledeće nedelje u Vašingtonu, na kojima će ministri finansija, centralni bankari i kreatori politike razgovarati o najurgentnijim pitanjima svetske ekonomije.

Taj godišnji skup biće priređen u vreme kada nekoliko sukoba, poput ratova u Ukrajin i Gazi, ugrožava finansijsku stabilnost u svetu, napominje agencija.

Autor: Tanjug