Očekuje se da će Samitom dominirati Zapad i njegovi saveznici

Lideri G20 počeli su danas da stižu u Nju Delhi, gde će sutra i u nedelju biti održan Samit G20, a na dnevnom redu su rat u Ukrajini, postepeno ukidanje fosilnih goriva i restrukturiranje duga.

Neslaganja o nekim temama mogla bi da otežaju potpisivanje za rešavanje pitanja kao što su bezbednost hrane, dug i globalna saradnja u borbi protiv klimatskih promena. Očekuje se da će Samitom dominirati Zapad i njegovi saveznici. Kineski predsednik Si Đinping neće prisustvovati Samitu, a kinesku delegaciju će predvoditi premijer Li Kećijang, dok će Rusiju umesto predsednika Vladimira Putina predstavljati ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Postoje i određena neslaganja u vezi sa saradnjom u borbi protiv klimatskih promena, odnosno zemlje članice G20 imaju različita mišljenja o postepenom smanjenju upotrebe fosilnih goriva, povećanju ciljeva za obnovljive izvore energije i smanjenju staklene bašte. emisije gasova.

Zemlje članice G20 su: Australija, Argentina, Brazil, Velika Britanija, Nemačka, Evropska unija, Indija, Indonezija, Italija, Japan, Južna Koreja, Južna Afrika, Kanada, Kina, Meksiko, Rusija, SAD, Saudijska Arabija, Turska i Francuska.

Autor: redportal.rs