Amerika hoće da pruži novu podršku Ukrajini preko Evrope

DOŠLO je do velikog raskola između vlada SAD i Evrope oko plana za obezbeđivanje ogromnog kredita od 50 milijardi dolara za Ukrajinu uoči samita G7 u Italiji, piše briselski Politiko.

Dok se lideri grupe sedam naprednih ekonomija okupljaju u Italiji od četvrtka, Amerikanci se nadaju da će sastanak poslužiti kao izlog zapadne podrške Ukrajini, jer se njen rat sa Rusijom rastegao na treću godinu.

- Ono što Vašington predlaže je: "Mi (SAD) uzimamo zajam, Evropa preuzima sav rizik, vi (Evropa) plaćate kamatu, a mi (SAD) koristimo novac za američko-ukrajinski fond" - rekao je jedan visoki evropski diplomata.

- Možda smo glupi, ali nismo toliko - rekao je on.

Otrežnjeni nakon strašnih evropskih izbora prošlog vikenda, francuski predsednik Emanuel Makron i nemački kancelar Olaf Šolc reći će predsedniku Džou Bajdenu da odbijaju američki predlog da Evropa bude jedini garant za kredit, prema izvorima šest visokih diplomata i zvaničnika, piše Politiko.

Foto: EPA-EFE

U evropskim vladama postoji opipljiv gnev zbog američkog plana, što bi, kako tvrde, značilo da bi oni morali da vrate zajam ako nešto krene naopako ― dok bi američke kompanije potencijalno mogle imati najviše koristi od ugovora o rekonstrukciji Ukrajine.

Vlade su u trci sa vremenom, ne samo zato što je Ukrajini očajnički potreban novac, već i zato što nema sigurnosti da bi eventualni dolazak na vlast Donalda Trampa dao podršku inicijativi. Konačni dogovor sada će 

Autor: Novosti.rs