Predomislili se, ali je bilo kasno...

Slavni američki glumac vodio je, sredinom šezdesetih, pregovore sa Avala filmom o koprodukciji svoja dva filma, a pregovori su završeni neslavno.

Autor Građanina Kejna, filma o američkom medijskom magnatu iz 1941. godine u kojem je tumačio glavnu ulogu i koji do danas važi za najbolji film u istoriji, doživeo je nekoliko finansijskih neuspeha sa svojim projektima, zbog čega je i Avala film na saradnju sa njim gledala sa podozrenjem.

Orson Vels je jugoslovenskoj filmskoj kući predlagao snimanje dva filma, istorijskog i skupog spektakla o krstaškim ratovima, kao i film Ponoćna zvona. Međutim, direktor Avala filma Ratko Dražević nije želeo da čuje o drugom filmu, a za učešće u snimanju filma o krstaškim ratovima imao je brojne zahteve, od skraćenja scenarija do umanjenja procenta koji je Vels tražio. Na pregovore sa američkom filmskom zvezdom u hotelu Metropol, poveo je Borislava Mihajlovića Mihiza, a ovaj je ostavio svedočanstvo o tom razgovoru. Dražević je bio jasan:

Znam ja ko je on, al' znam i da su svi njegovi poslednji filmovi finansijski propali načisto, pa ne može u svetu da nađe producenta. Da može, ne bi dolazio kod nas!

IZVOR: YT / Filmovi i serije

Pregovori su bili neuspešni. Ipak, Mihiz je pokušavao nagovoriti Draževića da promeni uslove i prihvati saradnju sa Velsom na filmu Ponoćna zvona. Kada je to uspeo nakon nedelju dana, bilo je već kasno. 

Bez obzira na neuspeh ove saradnje, Orson Vels je nastavio da dolazi u Jugoslaviju i snima u njoj. Igrao je četničkog senatora u najvećem jugoslovenskom ratnom spektaklu Bitka na Neretvi 1969. godine, ali i britanskog premijera Vinstona Čerčila u Bici na Sutjesci, filmu iz 1973. godine. Takođe, igrao je i američkog bankara Džona P. Morgana u filmu Krsta Papića Tajna Nikole Tesle.

U intervjuu za RTV reviju, maja 1979. godine, Vels je ispričao zašto voli Jugoslaviju, šta mu u njoj ne prija, ali i zašto bi želeo da snimi dokumentarni film o njenom predsedniku Josipu Brozu Titu:

Zаto što je Tito poslednji živi velikаn među zаistа velikim ljudimа nаšeg dobа. Ono što gа čini velikim je činjenicа dа je on bukvаlno otаc vаše zemlje. On je nаjveći među rаtnim vođаmа i vođаmа mirа. U tim dvemа ulogаmа niko pre njegа nije bio istovremeno toliko uspešаn. Mislim dа je Tito jednа od nаjmonumentаlnijih figurа novije istorije…

Autor: redportal.rs