Ujed zmije se nije desio 20-ak godina

Ugriz poskoka, najopasnije zmije otrovnice na ovim prostorima, posebno je opasan i može završiti smrću. Zato je javnost zainteresovana za takve ugrize, a posebno kada je u pitanju dete, pišu Nezavisne.

Baš to dogodilo se u Nacionalnome parku Paklenica u Hrvatskoj, koji je posetila belgijska porodica Spriet, čijeg je 6-godišnjeg sina Thibauta ugrizao poskok koji je ležao kod grane na reci koju je dečak pokušao dohvatiti 😥.

Otac Aleksandar na ramenima je nosio dečaka do stanice za pomoć i tako mu je spasio život jer da je dečak hodao, krv bi brže kolala telom i otrov bi se brže širio. Pripadnici HGSS-a i radnici parka prevezli su ih u bolnicu. Pomoglo je i to što je majka fotografisala zmiju. To je posle pomoglo i u davanju prve pomoći. Dečak je dobio protivotrov u zadarskoj bolnici.

- Ugriz zmije nije se dogodio kod nas već 20-ak godina. U parku se uvek nalaze delatnici HGSS-a spremni da odmah deluju ukoliko dođe do ovakvih situacija. Vrlo brzo nakon nezgode organizovan je transport deteta u bolnicu i on je sada dobro - rekla je Natalija Andačić, direktorka Nacionalnog parka Paklenica.

Autor: nezavisne.com