Tim i pas su ove nedelje spašeni iz ribarskog čamca nakon što ih je primetio helikopter

Australijski mornar Tim Šedok, koji je proveo tri meseca u Pacifiku preživljavajući na sirovoj ribi i kišnici, sada je "stabilan i dobro se oseća", rekao je lekar koji je bio deo tima koji je spasio mornara i psa.

Šadok, 51-godišnji muškarac iz Sidneja, i njegov pas Bela su u aprilu otišli ​​iz Meksika u Francusku Polineziju. Međutim, nekoliko nedelja kasnije oluja je oštetila njihov brod.

Tim i pas su ove nedelje spašeni iz ribarskog čamca nakon što ih je primetio helikopter. Doktor je, nakon spasavanja, rekao za australijski 9Njuz da Šedok ima "normalne vitalne znake".

Šedok je započeo svoje putovanje dugo više od 6.000 kilometara od meksičkog grada La Paza. Ali ubrzo se izgubio na moru nakon što je loše vreme uništilo elektroniku njegovog broda. Zbog toga su on i njegov pas Bela ostali da plove u Pacifiku.

Kada su ga mesecima kasnije konačno pronašli na obali Meksika, Tim je bio mnogo mršaviji i sa dugom bradom.

- Prošao sam kroz veoma tešku situaciju na moru - rekao je on na snimku do kojeg je došao 9Njuz.

- Samo mi je potreban odmor i dobra hrana jer sam dugo sam na moru. Inače sam dobrog zdravlja. Imam veoma dobar lek, veoma dobro brinu o meni - rekao je Šedok i dodao da mu je ribolovačka oprema pomogla da preživi. Uspeo je da izbegne opekotine sklonivši se pod nadstrešnicu svog broda.

Lekar specijalista je rekao da će Tim započeti oporavak tako što će mu u početku davati male porcije hrane. Profesor Majk Tipton, stručnjak za preživljavanje u okeanu, kaže da je sreća bila samo deo neverovatne priče o mornaru i psu.

- To je kombinacija sreće i veštine. I takođe znajući, na primer, kao što je Tim znao, da tokom dnevne vrućine morate da se zaštitite jer poslednja stvar koju želite kada ste u opasnosti je da dehidrirate i znojite se -rekao je on za Vikend Tudej.

Australijski mediji su njegovu priču uporedili sa holivudskim filmom Cast Away sa Tomom Henksom u glavnoj ulozi, gde čovek ostaje sam na ostrvu nakon nesreće.

Autor: redportal.rs