Naučnici su otkrili ove viruse nakon što su počeli da ispituju sekvence DNK ekstrahovane iz skeleta dvojice neandertala

Neandertalci koji su živeli pre 50.000 godina bili su zaraženi sa tri virusa koji i danas napadaju ljude, otkrili su istraživači. Ovo su najstariji ostaci ljudskih virusa ikada otkriveni, a stariji su od prethodnog rekordera - virusa pronađenog u zubima bebe koja je živela pre 31.000 godina, prenosi Live Science.

Naučnici su otkrili ove viruse nakon što su počeli da ispituju sekvence DNK ekstrahovane iz skeleta dvojice neandertalaca otkrivenih u pećini Čagirska, na Altajskim planinama u Rusiji. Nekoliko sekvenci je izgledalo viralno, pa su ih uporedili sa današnjim virusima.

Tako su uspeli da otkriju da su naši najbliži rođaci neandertalci, koji su se mešali sa homosapiensom pre izumiranja, imali infekcije sa tri virusa koja su i danas česta među ljudima – adenovirusom, herpesom i humanim papiloma virusom.

U savremeno doba, adenovirusi mogu izazvati različite simptome, kao što su prehlada i grip, upale grla i konjuktivitis. Humani papiloma virus može biti povezan sa nekim infekcijama genitalnog sistema i nekim vrstama karcinoma, dok herpes može izazvati neke vrste prehlade, vodene boginje i mononukleozu.

Istraživači veruju da bi ovo mogao biti dokaz da su virusi igrali ulogu u izumiranju neandertalaca, koji su nestali pre oko 40.000 godina. Proučavanje drevnih virusa i njihovo poređenje sa današnjim može pomoći u boljem razumevanju virusa.

Autor: redportal.rs