3 puta je ulazio u najbolji tim Evrope.

Proslavljeni jugoslovenski košarkaški mag Radivoj Korać rođen je 5. novembra 1938. u Somboru. Njegovi roditelji Zagorka i Bogdan se nedugo po Radivojevom rođenju sele u Beograd. Nakon Drugog svetskog rata Radivojev otac je bio 2 godine na Golom otoku.

Košarku je počeo da igra u BSK (OKK Beograd) sa 16 godina, a trener mu je bio čuveni Bora Stanković. Najduži igrački staž Radivoja Koraća ostvario je kao igrač OKK Beograda za koji je igrao čak 13 sezona. Sa OKK Beogradom osvojio je 4 prvenstva Jugoslavije.

U svetskim analima ostalo je zabeleženo da je Radivoje Korać na jednoj utakmici protiv Alvika dao 99 poena. Njegovu superiornost je dokazivao tako što je bio čak 7 puta proglašavan za najboljeg strelca Jugoslavije, a 3 puta je ulazio u najbolji tim Evrope.

Za reprezentaciju Jugoslavije igrao je 4 Evropska prvenstva i osvojio 2 srebra i 1 bronzu, 2 srebra na Svetskim prvenstvima i na srebro na Olimpijskm igrama.

Pored košarke Radivoje nije zanemarivao obrazovanje pa je upredno sa košarkom studirao na Elektrotehničkom fakultetu.

Bio je prvi čovek koji je u Beograd doneo ploče Bitlsa. Voleo je da posećuje pozorišta i kulturne manifestacije, pa je tako često razmenjivao mišljenja o književnosti sa Ivom Andrićem, a divio se Petru Lubardi, Milošu Crnjanskom.

Bio čest gost pozorišta iz Sarajeva nakon utakmice selekcija Jugoslavije i selekcija Bosne i Hercegovine krenuo je da odgleda u Ateljeu 212 predstavu Kosa. Na 12 km od Sarajeva izgubio je kontrolu nad vozilom i poginuo na licu mesta kod sela Kamenice. Bio je prvi sportista koji je sahranjen u Aleji velikana u Beogradu. 

FIBA je 1971. na predlog tadašnjeg generalnog sekretara Vilijama Džounsa, u Koraćevu čast pokrenula takmičenje Kup Radivoja Koraća, a košarkaške utakmice nisu odigravane 2. juna po odluci Košarkaškog saveza Jugoslavije. Pehar koji se dodeljivao pobedniku ovog takmičenja nazvan je Žućkova levica. Ovo evropsko takmičenje je ugašeno 2002. a Košarkaški savez Srbije i Crne Gore je promenio ime svog nacionalnog kupa u Kup Radivoja Koraća.

U Beogradu, ugao Knez Mihailove i Obilićevog venca je Ćošak Radivoja Koraća – nekada mesto sastanka Koraća sa svim poznanicima i prijateljima.

IZVOR: YT / OKK Beograd

Autor: Redportal.rs