Tim sa Univerziteta Fudan dizajnirao je implantabilni uređaj koji može formirati ciklus samopražnjenja i samopunjenja kako bi stabilno trošio kiseonik u tumorima miša

Kineski istraživači su razvili bateriju koja se može implantirati i samopuniti koja pomaže u ubijanju tumorskih ćelija regulacijom mikrookruženja koje podržava rast tumora.

Studija objavljena u časopisu Science Advances opisuje bateriju, koja je, kada se koristi u kombinaciji sa organskim jedinjenjem tirapazaminom, smanjila zapreminu tumora u proseku za 90 odsto tokom dve nedelje i eliminisala tumore kod četiri od pet miševa, prenosi Kineski međunarodni radio.

Tim sa Univerziteta Fudan dizajnirao je implantabilni uređaj koji može formirati ciklus samopražnjenja i samopunjenja kako bi stabilno trošio kiseonik u tumorima miša, čime je regulisao sadržaj kiseonika u tumoru i nivoe pH. Studija je pokazala da se baterija može koristiti kao efikasan regulator tumorskog mikrookruženja za antitumorsku terapiju, rekao je Zhang Fan, profesor na Univerzitetu Fudan i jedan od autora studije.

Pored toga, tokom lečenja nisu prijavljene abnormalne promene telesne težine, kože i glavnih organa miševa. Profesor Ksia Iongiao je istakao da rad predstavlja unakrsnu studiju između tehnologije baterija i bioterapije, koja ne samo da pruža novu metodu za lečenje tumora, već i postavlja presedan za baterije u biomedicinskim aplikacijama.

Autor: redportal.rs