Koristeći CT skener, istraživački tim je skenirao mumiju kako bi proizveo 3D sliku unutrašnjosti njenog grla

Uz pomoć CT skeniranja, 3D štampača i elektronskog larinksa, naučnici su uspeli da rekonstruišu glas 3.000 godina stare Nesjamunove mumije.

Zahvaljujući neverovatnom napretku u tehnologiji 3D štampanja, istraživači su sada uspeli da rekonstruišu vokalni trakt drevne egipatske mumije – omogućavajući svetu da čuje glas po prvi put u 3.000 godina.

IZVOR: YT/Guardian News

Kako je objavio Njujork tajms, naučnici su "vaskrsnuli" glas egipatskog sveštenika po imenu Nesjamun. Pevao je hvalospeve za obožavanje u hramu Karnak u Tebi, recitujući reči egipatskim bogovima kao što je Nut, drevna boginja neba.

Kada je umro, njegov dar melodije ovekovečen je na njegovom kovčegu sa natpisom:

Nesjamun, istina glasa.

Ali kako je tačno zvučao Nesjamunov glas? Naučnici su bili željni da saznaju.

Prema studiji koja je nedavno objavljena u Scientific Reports, tim istraživača u Engleskoj detaljno je opisao svoje neverovatne napore da rekonstruišu Nesjamunov glas posle tri milenijuma.

Njihov glavni cilj je bio da obnove njegov vokalni trakt. Na sreću, mumifikacija raspevanog sveštenika pomogla je da mu grlo i usta sačuvaju uglavnom netaknuta.

- Proces mumifikacije je ovde bio ključan - objasnila je Džoan Flečer, egiptolog sa engleskog univerziteta Jork i koautor rada.

Izuzetan kvalitet očuvanosti koji su postigli drevni balzamatori značio je da je Nesjamunov vokalni trakt i dalje u odličnom stanju.

Koristeći CT skener, istraživački tim je skenirao mumiju kako bi proizveo 3D sliku unutrašnjosti njenog grla.

Slike su zatim štampane pomoću 3D štampača i kombinovane sa elektronskim grlom da bi se rekonstruisao "zvuk koji bi izlazio iz njegovog vokalnog trakta", rekao je Dejvid Hauard, logoped u Rojal Holoveju u Londonu i član istraživačkog tima.

Do sada je replika visoke tehnologije proizvela samo jedan zvuk.

- Sigurno ne može da priča trenutno. Ali mislim da je sasvim uverljivo sugerisati da će jednog dana biti moguće replicirati reči - rekao je Hauard.

Kratak audio snimak može biti čak i jeziv u zavisnosti od vaše perspektive – međutim, rekonstrukcija glasa koji pripada osobi koja je živela pre hiljadama godina nikada ranije nije urađena na ovaj poseban način.

Tim italijanskih istraživača je 2016. godine rekonstruisao glas Ozija, Ledenog čoveka, pećinskog čoveka koji je živeo pre 5.300 godina i čiji su ostaci otkriveni zamrznuti u Alpima.

Slično Nesiamunovom slučaju, istraživači su uspeli da naprave prilično blisku rekonstrukciju Ocijevog vokalnog trakta da bi proizveli nekoliko samoglasničkih zvukova.

Rekonstrukcija Nesjamounovog glasa je značajan prvi korak ka ponovnom stvaranju njegovog punog zvučnog rečnika i omogućavanju mu da u potpunosti 'govori' još jednom.

Štaviše, tim se nada da će moći da modifikuje kompjuterski softver da predvidi elemente govora, kao što su veličina i kretanje njegovog jezika i položaj njegove vilice, tako da mogu da naprave tačnu repliku njegovog govora.

Autor: redportal.rs