Kako je Čester, mačak sa univerziteta, postao koautor naučnog rada?

U svetu nauke postoje mnoge fascinantne priče, ali retko koja je toliko simpatična i neobična kao priča o F.D.C. Vilardu, mačku koji je postao koautor naučnog rada iz fizike.

Sve je počelo 1975. godine na Univerzitetu u Mičigenu, gde je fizičar Džek H. Heterington pripremao svoj rad o efektima razmene dva, tri i četiri atoma. Heterington je već završio rukopis kada je shvatio da je koristio prvo lice množine „mi“ kroz čitav rad, što nije bilo prikladno za jednog autora.

Umesto da prepravlja ceo rukopis, Heterington je došao na ideju da doda koautora. Odlučio je da taj koautor bude njegov voljeni mačak Čester. Da bi ime zvučalo kredibilno, Heterington je upotrebio pseudonim F.D.C. Vilard, gde F.D.C. označava Felis Domesticus (latinski naziv za mačku) Chester,a Vilard je ime Česterovog oca.

Rad je objavljen sa imenima oba autora, Džek H. Heterington i F.D.C. Vilard. Naučna zajednica je bila iznenađena kada su otkrili da je jedan od autora zapravo mačak. Ali pošto ih je i nasmejala, odlučili su da na radu ostane Česterovo ime. Priča je postala poznata i ubrzo je F.D.C. Vilard postao poznat u akademskim krugovima.

Danas, priča o F.D.C. Vilardu služi kao podsetnik da nauka ne mora uvek biti ozbiljna i da kreativnost može dovesti do nezaboravnih i inspirativnih trenutaka. Mačak Čester, poznat kao F.D.C. Vilard, ostaje jedna od najzanimljivijih i najšarmantnijih figura u istoriji fizike.

Autor: Redportal.rs