Pop zvezda je usvojila četvoro dece iz Malavija, a tamo je 2006. godine osnovala neprofitnu organizaciju sa ciljem da "pomogne ugroženoj deci i deci bez roditeljskog staranja".

Dobrotvorna organizacija Etiopska svetska federacija optužila je američku pevačicu Madonu da je umešana u trgovinu decom i seksualnu ekspolataciju afričkih maloletnika i zahtevala od predsednika Malavija Lazarusa Šakvera da sprovede istragu.

Kako prenose afrički mediji, ESF je zatražio da Malavi istraži Madonine aktivnosti u toj državi i da kao meru predostružnosti pevačici i njenim saradnicima ograniči pristup Africi i afričkoj deci, "sve dok se ne sprovede temeljna istraga o njenoj navodnoj ulozi u trgovini decom, seksualnoj eksploataciji, seksualnom ropstvu, vraćanju usvojene dece, izlaganju dece LGBT propagandi (svako LGBT ponašanje je strogo zabranjeno u Malaviju) zloupotrebi moći i ranjivosti i prevarama...".

Kako ovo nije prvi put da su pevačica i njena dobrotvorna organizacija Raising Malawi povezane sa kontroverzama i skandalima, brojni korisnici društvenih mreža naveli su da je bilo krajnje vreme da se protiv Madone pokrene istraga. Komentar mnogih je bio - "konačno", prenose Novosti.

Pop zvezda je usvojila četvoro dece iz Malavija, a tamo je 2006. godine osnovala neprofitnu organizaciju sa ciljem da "pomogne ugroženoj deci i deci bez roditeljskog staranja". Ipak, još 2012. godine, Vlada u Malaviju je optužila pevačicu "da je više interesuje sopstvena promocija nego pružanje pomoći", a portparolka malavijskog Ministarstva obrazovanja Lindiva Čide rekla je tada Rojtersu da im se Madona "smučila". Pevačica je iz jugoistočne afričke države usvojila četvoro dece, dečaka Dejvida Bandu, devojčicu Mersi Džejms i bliznakinje Ester i Stelu, a svako od usvajanja pratili su skandali. 

Kako je People pisao 2006. godine, Madona je videla fotografiju bebe i znala samo najosnovnije informacije o malom Dejvidu kada je sa suprugom Gajem Ričijem doletela na Malavi. Prema 13-mesečnom dečaku tada je "osetila ljubav na prvi pogled" a njegovom ocu je obećala da će ga vratiti. 

 - Pristao sam da dopustim Madoni da usvoji Dejvida zato što je obećala da će mu obezbediti dobro obrazovanje, a da će se on onda vratiti da živi sa mnom - preneo je Miror izjavu dečakovog oca.

Pevačica je međuvremenu optužena da je zloupotrebila usvojenog dečaka, koji se sada šminka i nosi žensku odeću, a poznato je i da je u prijavi za usvajanje navela lažne podatke da dečakov otac nije prisutan. Dejvid nikada nije vraćen na Malavi. 

IZVOR: TW / @itsnatlydenise

Slična je bila situacija i sa devojčicom Mersi, čija je baka bezuspešno molila pevačicu da je po dogovoru dovede u posetu, i sa bliznakinjama čiji je otac za Daily Mail izjavio da mu nije rečeno da će pop zvezda trajno usvojiti njegove ćerke. 

IZVOR: TW / @itsnatlydenise

Posebno problematična činjenica tiče se suosnivača Madonine dobrotvorne fondacije Raising Malawi Majkla Berga, koji je takođe suosnivač organizacije posvećene jevrejskom misticizmu Majklov rođeni brat Rabin Jehuda Berg koji je predavao u centru, poznatiji kao "rabin za poznate", optužen je svojevremeno za pokušaj silovanja, drogiranje žrtve i pretnje smrću, a sud je presudio da mora da plati 177.500 dolara.

Očekuje se reakcija Vlade Malavija, a Etiopska svetska federacija apeluje da se u toj državi promene zakoni koji "štete mladim crncima". 

Autor: Novosti