UNICEF je saopštio da globalno 27% dece ranog detinjstva živi sa ozbiljnim nedostatkom hrane prilagođene deci

UNICEF kaže da devet od desetoro dece u Gazi ne može da jede dovoljno hranljivih sastojaka iz grupa hrane da bi obezbedilo zdrav rast i razvoj.

- U Pojasu Gaze, meseci nasilja i ograničenja u isporuci humanitarne pomoći urušili su sisteme hrane i zdravstvene zaštite, što je rezultiralo razornim posledicama po decu i njihove porodice - saopštio je UNICEF.

Oni objašnjavaju da je pet skupova podataka prikupljenih između decembra 2023. i aprila 2024. pokazalo da 9 od 10 dece u Pojasu Gaze, koji je pod izraelskom ofanzivom od prošlog oktobra, pati od ozbiljne nestašice hrane, što znači da preživljavaju u najviše dve grupe hrane dnevno.

Ovo je dokaz užasnog uticaja koji ovaj sukob i smanjenje pomoći imaju na sposobnost porodica da zadovolje potrebe dece za hranom, kao i brzinu kojom ova situacija dovodi decu u opasnost od neuhranjenosti opasne po život - upozorava UNICEF.

Da bi se ispunila minimalna raznovrsnost u ishrani za zdrav razvoj, deca moraju da konzumiraju hranu iz najmanje pet od osam grupa namirnica definisanih ocenom nutritivne raznovrsnosti koju koriste UNICEF i Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

To uključuje majčino mleko, jaja, mlečne proizvode i meso, živinu i ribu, između ostalih grupa.

UNICEF je saopštio da globalno 27% dece ranog detinjstva živi sa ozbiljnim nedostatkom hrane prilagođene deci, što je 181 milion dece mlađe od pet godina.

Autor: redporatal.rs