Prodavnice zabranjuju kupovinu proizvoda deci ☝

Vodeći lanac švedskih apoteka uvodi starosna ograničenja za negu kože protiv starenja usred sve veće zabrinutosti širom Evrope zbog potencijalno štetnih efekata na kožu dece. 👇

Lanac Hjartat, koja ima oko 390 apoteka u Švedskoj, prestaje da prodaje proizvode za naprednu negu kože (koji u sebi ima sastojke poput AHA kiseline, BHA kiseline, vitamin A, vitamin C i enzimski piling) kupcima mlađim od 15 godina, osim ako imaju saglasnost roditelja ili relevantno stanje kože, preneo je Gardijan.

Potez je usledio nakon izveštaja o bumu nege kože među decom mlađom od 13 godina u Švedskoj, podstaknutim društvenim mrežama. 😟

Jedan lanac proizvoda za negu kože je za televiziju SVT naveo da je 20-40% njegovih kupaca sada mlađe od 13 godina.

Izveštaji ukazuju da se sve veći broj dece širom Evrope, uključujući i decu od 10 godina u Velikoj Britaniji, okreće skupoj nezi kože protiv starenja u potrazi za mlađom kožom, pod uticajem onoga što su videli u aplikacijama kao što je TikTok.

Stručnjaci strahuju da bi to moglo imati štetan fizički uticaj na tako mladu kožu i zabrinuti su zbog psihološkog uticaja na decu koja su opsednuta starenjem, piše Tanjug, prenosi 021.rs.

Evropska komisija je prošle godine objavila planove za ograničavanje koncentracije retinola u proizvodima bez recepta od juna kako bi se smanjila potencijalna prekomerna izloženost vitaminu A, koji stručnjaci povezuju sa poremećajima kože i slabljenjem kostiju.

Autor: 021.rs