Stručnjaci objašnjavaju da je Zlatni kanarinac jedan od najvećih brušenih dijamanata na planeti i najveći besprekorno izrađeni dragulj do sada

Žuti kanarski dijamant, poznat i kao Zlatni kanarinac prikazan je u aukcijskoj kući Sadebi u Njujorku prilikom redovnog predstavljanja eksponata koji će tokom sledeće sedmice biti izloženi na prodaju, a 7. decembra, kako nadležni očekuju, naći će se u nečijoj privatnoj kolekciji za najmanje 15 miliona dolara.

Stručnjaci objašnjavaju da je Zlatni kanarinac jedan od najvećih brušenih dijamanata na planeti i najveći besprekorno izrađeni dragulj do sada.

Zlatni dijamant ima 303.10 karata, a ranije je bio poznat kao "Neuporedivi dijamant". Tada je bio veći, imao je 407.48 karata i spadao je u kategoriju dubokih žutih dijamanata stepenasto rezanog štita. Zatim je ponovo obrađen i isečen i dobio je drugačiji izgled – u obliku je kruške. Eksperti Sadebija opisuju sadašnji izgled ovog dragulja kao elegantniji, "sa dubljom žutom bojom i svetlijom nijansom" i ističu njegovu besprekornost.  

Ovom vrednom aukcijom završava se veoma uspešna godina u prodaji dijamanata u kojoj su postizane rekordne cene, ističu stručnjaci. Podsećamo, u februaru je u Londonu na aukcijskoj prodaji Sadebija crni dijamant star milijardu godina, za koji je isticano da je najveći brušeni dijamant tog tipa na planeti, promenio vlasnika za 4,3 miliona dolara. Nadležni u Sadebiju tada su izjavili da je ovaj dragulj kupljen u kriptovaluti.

Autor: redportal.rs

#AUKCIJA

#Nju Jork

#žuti dijamant