Porast cene akcija znači da tržište sada vrednuje kompaniju na 3,34 triliona dolara, što je skoro udvostručeno od početka ove godine

Nvidia je postala najvrednija kompanija na svetu nakon što je njena cena akcija u utorak dostigla najviši nivo u istoriji. Akcije su završile trgovački dan na skoro 136 dolara, što je povećanje od 3,5%, što ih čini vrednijim od Microsofta. Prestigao je Apple ranije ovog meseca.

Američka kompanija Nvidia proizvodi kompjuterske čipove potrebne za softver za veštačku inteligenciju (AI), a potražnja za njenim proizvodima je povećala njenu prodaju i profit u poslednjih nekoliko godina.

Mnogi investitori veruju da bi njegova zarada mogla još više da raste, što je dovelo do skoka cene akcija, iako neki dovode u pitanje njenu neverovatnu vrednost.

Porast cene akcija znači da tržište sada vrednuje kompaniju na 3,34 triliona dolara, što je skoro udvostručeno od početka ove godine. Pre osam godina, akcija je vredela manje od 1% trenutne cene.

Konkurencija među programerima veštačke inteligencije je žestoka. Microsoft, Alphabet, Meta i Apple u vlasništvu Google-a su samo neki od tehnoloških giganata koji se bore da stvore proizvod koji će pobediti svet.

Ova konkurencija koristi Nvidiji, koja dominira velikom većinom tržišta AI čipova. Kao takvi, investitori veruju da će kompanija nastaviti da raste u vrednosti. Nvidijine brojke o prodaji i profitu premašile su očekivanja mnogih analitičara poslednjih godina.

U maju, nakon što su objavljeni najnoviji finansijski rezultati, tehnološki analitičar kompanije Kvilter Ševiot, Ben Baringer, rekao je da je kompanija „još jednom prešla veoma visoku prepreku“.

- Ni potražnja ne pokazuje znake gašenja - dodao je on.

Međutim, manjina je opreznija. U februaru, kreditni analitičar Barclaisa Sandeep Gupta je tvrdio da će Nvidijin veliki tržišni udeo biti teško održati s obzirom na sve veći broj rivala i doveo je u pitanje kako će Nvidijini kupci unovčiti njen softver za veštačku inteligenciju.

Autor: redportal.rs