Akcije kompanije Apple su skočile za skoro 4% na rekordnih 215,04 dolara

Apple je u sredu, probija u trci za dominaciju u oblasti veštačke inteligencije, ponovo postao najvrednija kompanija na svetu, svrgnuvši Microsoft sa vrha.

Njegove akcije su skočile za skoro 4% na rekordnih 215,04 dolara, što mu je dalo tržišnu vrednost od 3,29 triliona dolara. Microsoft-ova tržišna vrednost iznosila je 3,24 triliona dolara, što znači da je prvi put u pet meseci zaostao za Apple-om.

Apple-ove akcije su porasle za više od 7% u prethodnoj sesiji, dan nakon što je predstavio niz AI funkcija i softverske nadogradnje za svoje uređaje, potez koji su neki analitičari rekli da će povećati prodaju iPhone telefona.

Na godišnjoj konferenciji za programere u ponedeljak, rukovodioci, uključujući i izvršnog direktora Tima Kuka, su istakli kako će glasovni asistent Siri moći da komunicira sa porukama, email-ovima, kalendarom kao i sa aplikacijama drugih kompanija.

Apple-ove akcije su do sada porasle za oko 12% u 2024. godini, dok su Microsoft-ove porasle za oko 16%.

Lider u AI čipovima, Nvidia, koja je prošle nedelje kratko nadmašila Apple-ovu tržišnu vrednost, porasla je za neverovatnih 154% ove godine. Nvidia je poslednji ima tržišnu vrednost od 3,11 triliona dolara.

Tesla je jedina kompanija iz Veličanstvene sedmorke koja je ove godine lošije prošla od Apple-a, sa padom od oko 30%.

Autor: Redportal.rs