Stoltenberg je takođe rekao da NATO ne vidi nikakve naznake da Rusija planira napad na neku od njegovih članica.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg potvrdio je da preliminarne informacije o incidentu u Poljskoj svedoče o tome da su pograničnu teritoriju te zemlje pogodile rakete ispaljene iz ukrajinskih sistema protivvazduhoplovne odbrane.

 -NATO održava komunikaciju s Rusijom, ali ne otkriva detalje u svetlu incidenta u Poljskoj - rekao je Stoltenberg.

Generalni sekretar NATO-a je rekao da se taj vojni blok bavi stalnim procenama da li je potrebno preduzimati dodatne mere bezbednosti na istočnim granicama Alijanse. On je dodao da je za NATO prioritet da snabde Ukrajinu sistemima protivvazduhoplovne odbrane.

Poljski mediji su 15. novembra objavili da su dve rakete pale na teritoriju Poljske u blizini granice s Ukrajinom. Nakon toga premijer Poljske Mateuš Moravjecki je sazvao sastanak Komiteta Saveta bezbednosti, a zatraženo je i sazivanje Saveta NATO-a u skladu sa članom 4 Severnoatlantskog sporazuma.

Predsednik Poljske Andžej Duda je u međuvremenu priznao da je visoka verovatnoća da je raketa koja je pala na teritoriju te zemlje pripadala protivvazduhoplovnoj odbrani Ukrajine. O tome je G7 i NATO izvestio i predsednik SAD DŽozef Bajden.

Ministarstvo odbrane Rusije je prethodno saopštilo da su na teritoriju Poljske pali delovi rakete iz ukrajinskog PVO sistema S-300. 

Autor: Novosti.rs

#Jans Stoltenberg

#NATO

#Ukrajina

#rusija