Stoltenberg je naglasio da su se on i Orban dogovorili oko uslova da Mađarska ne učestvuje u podršci NATO-a Ukrajini

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je danas da je Mađarska pristala da ne stavlja veto na pomoć alijanse Ukrajini, ali vlada u Budimpešti takođe neće obezbediti osoblje ili sredstva za pomoć zemlji.

Očekuje se da će se na samitu u Vašingtonu sledećeg meseca američki predsednik Džo Bajden i saveznici iz NATO-a dogovoriti o novom sistemu za pružanje predvidljivije i dugoročne bezbednosne pomoći i vojne obuke Ukrajini.

- Mađarska neće učestvovati u tim naporima NATO-a i ja prihvatam tu poziciju - rekao je Stoltenberg u Budimpešti nakon razgovora sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

Stoltenberg je naglasio da su se on i Orban dogovorili oko uslova da Mađarska ne učestvuje u podršci NATO-a Ukrajini. Šef NATO-a nije precizirao kako će to biti urađeno.

- Nikakvo osoblje iz Mađarske neće učestvovati u ovim aktivnostima i nikakvi mađarski fondovi neće biti korišćeni za njihovu podršku - rekao je Stoltenberg.

I- stovremeno, premijer me je uverio da se Mađarska neće protiviti ovim naporima, koji će omogućiti drugim saveznicima da nastave da pružaju pomoć, i potvrdio da će zemlja nastaviti da u potpunosti ispunjava svoje obaveze prema NATO-u - dodao je Stoltenberg.

Autor: redportal.rs