Američki zvaničnici navodno preduzimaju mere da izbegnu čak i slučajan susret u prolazu

Šanse da se predsednici Amerike i Rusije, Džozef Bajden i Vladimir Putin, sastanu na predstojećem samitu G20, iz dana u dan sve su manje. Na to ukazuje i informacija da Bela kuća preduzima sve moguće korake kako se ova dvojica svetskih lidera ne bi sreli, pa čak ni slučajno. Kako prenosi Gardijan, američki zvaničnici navodno preduzimaju mere da izbegnu čak i slučajan susret u prolazu kao i mogućnost da podele kadar na zajedničkoj fotografiji sa skupa koji će se održati u novembru na indonežanskom ostrvu Bali. 

Šef Bele kuće rekao je prošle nedelje da ne vidi nijedan racionalan razlog zbog kojeg bi se sastao sa Putinom, osim ukoliko ruski predsednik ne bude želeo da razgovara o oslobađanju američke košarkašice Britni Grajner koja je u ruskom zatvoru. 

Vilijam Tejlor, bivši američki ambasador u Ukrajini, podsetio je na Bajdenovo mišljenje o Putinu i takođe, ocenio da njihov susret nije moguć

- Znamo što predsednik Bajden misli o predsedniku Putinu, da je ubica, misli da je ratni zločinac. S ubicama i ratnim zločincima se inače ne susrećete - kazao je Tejlor.

I ruski predsednik nedavno je kazao da ne vidi potrebu da razgovara sa američkim kolegom.

- Njega treba pitati da li je spreman da razgovara sa mnom ili ne. Da budem iskren, ne vidim uopšte nikakvu potrebu za tim. Ne postoji platforma za bilo kakve pregovore, bilo kada - rekao je Putin, upitan da li je moguće da se susretne sa Bajdenom na samitu G20 u Indoneziji.

Prethodno je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao da Rusija neće odbiti eventualni susret Putina i Bajdena, ukoliko uopšte dođe do takvog predloga.

Autor: redportal.rs