Dugovima opterećena zemlja, kojom upravljaju Radžapakša i njegova braća na rukovodećim pozicijama, ima problem s plaćanjem uvoza goriva i druge robe

Predsednik Šri Lanke Gotabaja Radžapakša smenio je danas svog brata sa mesta ministra finansija i pozvao na vladu jedinstvo, dok se nastavljaju protesti u zemlji zbog ekonomske krize usled kojih je vladajuća koalicija počela da se raspada.

Dugovima opterećena zemlja, kojom upravljaju Radžapakša i njegova braća na rukovodećim pozicijama, ima problem s plaćanjem uvoza goriva i druge robe jer nema devize, što je dovelo do višečasovnih isključenja struje potrošačima i nestašice osnovnih životnih namirnica.

Ulične demonstracije protiv vlade su nastavljene danas, masovnim okupljanjem ljudi u nekoliko gradova, uključujući i južni grad Tangal, gde su učesnici protesta, koji nose transparente i nacionalnu zastavu, probili policijske barikade, javlja Rojters pozivajući se na lokalne medije.

Imenovana su četiri nova ministra kako bi se obezbedilo da parlament i drugi organi mogu da izvršavaju zadatke na zakonit način dok cela nova vlada ne položi zakletvu, saopšteno je Radžapakšine kancelarije za medije nakon su pojedini ministri u vladi podneli ostavke u nastojanju da smire krizu.

U saopštenju se dodaje da će ministar pravde Ali Sabri biti novi ministar finansija, koji će zameniti Radžapakšinog brata Bazila Radžapakšu, koji je ovog meseca trebalo da poseti Vašington radi razgovora sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) o kreditnom aranžmanu. Dosadašnji ministri spoljnih poslova, prosvete i saobraćaja će ostati na funkciji.

Predsednik poziva sve političke stranke zastupljene u parlamentu da se okupe i prihvate ministarske portfelje kako bi se pronašla rešenja za ovu nacionalnu krizu, navodi se u saopštenju predsednika, uz poziv na formiranje vlade nacionalnog jedinstva. Guverner Centralne banke Šri Lanke Adžit Nivard Kabral objavio je na Tviteru da je i on ponudio da podnese ostavku.

Autor: redportal.rs

#Gotabaja Radžapakša

#Predsednik Šri Lanke

#ministra finansija