Tajna kaputa pisca knjige po kojoj je snimljen film je otkrivena na potpuno neverovatan način

Nije teško pogoditi o kom filmu je reč, budući da je već dosta generacija odraslo na njemu. „Čarobnjak iz Oza“ se i danas smatra za jedan od najboljih dečijih filmova, ali i filmova generalno.

Naravno, pravljenje ovako velikog filma nije mogao da prođe bez svakakvih zanimljivosti, što interesantnih, što bizarnih, poput one o „Mančkinu kojise obesio u studiju“, koja je ostala jedna od zanimljivijih apokrifnih priča koja i danas intrigira generacije obožavalaca.

Foto: apollon.rs/apollon promo

Ipak, zanimljivije su one priče koje su se pokazale kao tačne. Na primer, ona koja se tiče kostima za samog Čarobnjaka u filmu, kojegje tumačio Frenk Morgan. Naime, autori su odlično znali od početka da bi Čarobnjak, nakon što se pokaže, trebalo da nosi neki kaput na kom bi se videlo da je nekada bio vrhunske izrade, ali da je tokom vremena izgubio svoj sjaj.

Kostimografi su zato u potrazi za takvim komadom odeće morali da kopaju u „second hand“ prodavnicama, dok nisu našli pravi kaput koji se savršeno uklapao u zahtev reditelja. Međutim, pravo iznenađenjeje usledilo kada je Morgan tokom snimanja slučajno, iz čiste radoznalosti, izvrnuo jedan džep i sa zaprepašćenjem otkrio da je taj kaput pripadao piscu Frenku Baumu, po čijoj knjizi su i snimali ceo film!

Foto: apollon.rs/apollon promo

Nakon snimanja, ekipa je kaput odnela piščevoj ženi, tada već udovici, koja je potvrdila da je to bio kaput njenog supruga, tako da je na neki način on vraćen prvobitnom vlasniku.

Ponekad sudbina uplete svoje prste na neobičan način kako bipokazala da radimo ispravnu stvar, zar ne?

I ovaj, kao i mnoge druge filmove možete gledati na aplikaciji Apollon, bez reklama i banera. Članstvo je besplatno prvih 30 dana.

Link za aplikaciju je ovde:

https://register.apollon.rs/

IZVOR: YT / Apollon Media

Autor: redportal.rs

#Džudi Garland

#frenk baum

#kaput

#Čarobnjak iz Oza