Irfan Peci kaže da je teroristički napad u Beču bio očekivan

Bivši šef propagande Al Kaide Irfan Peci izjavio je da ga nije iznadilo albansko poreklo teroriste koji je u Beču u ponedeljak ubio četvori ljudi i ranio više od 20 osoba.

Naime, teroristički napad, u kojem je i ubijen, izvršio je Kujtim Fejzulaj, Albanac poreklom iz Severne Makedonije, koji je rođen i odrastao u Austriji.

- Iako je u albanskom društvu islamizacija manje izražena, nego u bosanskom i drugim islamskim narodima, među Albancima ima puno džihadista. (Tzv.) Kosovo je, na primer, srazmerno broju stanovnika imalo najviše džihadista u redovima Islamske države. A, Albanci iz Severne Makedonije su poznati kao Albanci koji su islamski najkonzervativniji, a među njima ima mnogo salafista - kaže Peci u ekskluzivnom intervjuu za Tanjug.

Foto: Wikimedia/TheFAIR1

Ovaj nekadašnji istaknuti član Al Kaide, sada borac protiv radikalizacije mladih muslimana, ocenjuje i da nije bilo neočekivano da će se u Austriji dogoditi teroristički napad, te ukazuje da su u toj zemlji upravo salafisti sa Balkana najbrojniji i najopasniji islamisti.

Peci kaže da u Beču ima mnogo Albanaca koji su se priključili ili želeli da se priključe Islamskoj državi. Podsetio je da je Fejzulaj prilikom suđenja, prošle godine, rekao da se radikalizovao tako što je počeo da se bavi islamom i odlazio u džamiju, gde je upoznao salafiste.

- Fejzulaj je tipičan primer nekog ko je odrastao u Beču, a koji se radikalizovao. Islamistička scena u Beču je veoma snažna. Ako je već u pubertetu počeo da se bavi islamom, i ide u džamiju, upoznaje salafiste, onda je put do radikalizacije veoma kratak - kazao je Peci.

Na pitanje zašto su austrijske vlasti ignorisale uzpozorenja sa Balkana, posebno srpskih vlasti u vezi islamističke scene u Austriji, on je kazao da je Srbija s pravom Austrijancima ukazivala na ovaj problem, jer je ranije imala iskustva sa islamistima, posebno za vreme ratova na prostoru bivše Jugoslavije.

- To što austrijske vlasti nisu reagovale nije zbog toga što upozorenje nisu shvatile ozbiljno, već što su želele da se ne menja situacija koju su imali. Naime, Austrijanci su imali tako reći ''aranžman'' sa islamistima pod motom ''zatvorićemo oči, možete biti ovde, ali nema napada, i nemojte biti upadljivi". To je bio nezvanični dogovor koji je postojao u Austriji - kaže Peci.

Austrijanci do sada nisu reagovali protiv snažne islamističke scene, jer nisu želeli nemire.

- Do skoro su u Beču želeli da tvrde da u Austriji nikada nije bilo terorističkog napada i da ih neće biti. Meni su, na primer, kada sam ukazivao na islamističku scenu, govorili: ''Govorite da ih ima toliko a nema napada u Austriji''. Ta vremena su ovim napadom završena. Moraće se mnogo promeniti i Austrija više neće moći da vodi politiku ''aranžmana'' sa islamistima - uveren je Peci

Kazao je da je bilo samo pitanje vremena kada će doći do prvog terorističkog napada u Austriji, jer je u toj zemlji veliki broj islamista, i to opasnih - čečenskih i balkanskih, među kojima ponajviše bosanskih.

- Austrija je do sada važila za mesto povlačenja i mirovanja i zato se nije želeo ugroziti taj prostor, te se izbegavao napad. Sada je situacija promenjena. U slučaju pojedinačnih napadača, kakav je Fejzulaj, oni i ne moraju biti direktno uključeni u terorističku organizaciju i mogu sami za sebe doneti odluku da izvrše napad - objasnio je Peci.

Salafisti sa Balkana su, prema njegovim rečima, pored Čečena, najprisutniji u Austriji.

- Kod Čečena postoji samo visokoradikalizovana grupa koja je spremna na nasilje, a kod salafista sa Balkana postoji više struja. Tako, pre svega među bosanskim islamistima u Austriji, postoji legalistička struja koja lobiranjem i infiltracijom pokušava da utiče na politiku u Austriji. Nedavno sam objavio istraživanje o jednom imamu poreklom iz Bosne, koji je radio u austrijskoj vojsci, i spolja se prikazivao na jedan način, a pravo lice mu je bilo islamističko. On je na osnovu toga otpušten iz vojske - objasnio je Peci.

Rekao je da među bosanskim islamistima u Austriji postoji i struja koja se bavi "misioniranjem", kao što su činili Mirsad Omerović ili Nedžad Balkan.

Peci je naveo da među balkanskim salafistima u Austriji ima puno Albanaca i Goranaca, ali da dominiraju bosanski salafisti, koji su vodeći islamski ekstremisti u Austriji.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#Austrija

#Islamizam

#Terorizam

#akt

#albanci

#bec

#dzihad

#napad

#teroristicki

#u becu