Teroristički napad u Moskvi pokrenuo lavinu problema

Francuska obaveštajna zajednica uputila je zvaničan predlog u kome se navodi da bi trebalo otkazati sve usvojene planove za svečano otvaranje i ceremoniju za Olimpijske igre u Parizu 2024. godine.

Po trenutnom planu, ceremonija bi trebala da krene u francuskoj prestonici 26 jula, planirana je svečana i fantastična scena otvaranja na reci Seni sa procesijom brodova sa atletama i sa desetinama hiljada posmatrača celom dužinom obala reke.

Međutim, Francuski generalni direktoran bezbednosti (DGSE) je zabrinut da je opseg događaja preveliki i da predstavlja veliki rizik u kontekstu potencijala mogućih terorističkih napada.

Postojanje druge varijante otvaranja OI nagovestio je predsednik Francuske Emanuel Makron u decembru. Iako je još nejasno šta to podrazumeva i kakav je plan tačno u pitanju, francuski mediji špekulišu da može da bude sve od prebacivanja događaja u manji prostor, do otkazivanja parade učesnika na Seni i prebacivanja njenog održavanja u unutrašnjost hala.

Kako prenose mnogi mediji u Francuskoj, bezbednosne službe su bile primorane da ponovo analiziraju opseg pretnji po OI nakon događaja u Moskvi u napadu u kome su teroristi upali u Krokus siti hol koncertnu dvoranu i pobili preko 140 ljudi.

Napadači, identifikovani kao državljani Tadžikistana, uhapšeni su nekoliko sati nakon napada u ruskoj oblasti na granici sa Ukrajinom. Ruski predsednik Vladimir Putin je opisao optužene kao radikalne islamiste. Kako se navodi, regrutovani su preko interneta od strane ISIS-K (bivše Silamske države). Ruski istražni komitet je takođe izjavio u četvrtak da su počinioci bili povezani sa ukrajinskim državljanimakao i da su dobili finansije za napad u formi kriptovaluta.

Francuska je podigla uzbunu na maksimalni nivo u celoj zemlji nakon događaja u Moskvi. Kako su naveli bezbednosni izvori za francuske medije:

U protekloj nedelji, pratimo veliko komešanje u okviru centralnoazijskih populacija.

Bezbednosne agencije prate Turkmene, Kirgize i Kazake kao i sve sumnive islamiste radi preemptivnog otkrivanja svih mogućih bezbednosnih rizika.

DGSI je u četvrtak, kako se prenosi, imao poseban sastanak sa ministrom unutrašnjih poslova Francuske Žeraldom Darmaninom povodom zabrinutosti i bezbednosnih rizika koji se tiču ceremonije otvaranja OI.

Olimpijske igre u Parizu su na zakazane za 26. jul i trajaće do 11. avgusta, dok će Paraolimpijske igre biti u terminu od 28. avgusta do 8. septembra.

Autor: redportal.rs