Prištinske vlasti poslale su pismo Unesko sa zahtevom da se sa liste ugroženih spomenika skinu četiri manastira Srpske pravoslavne crkve

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković kaže da je reč o najnovijoj agresivnoj kampanji Prištine u kojoj njeni predstavnici žele da predstave tzv. Kosovo kao oazu mira i da navodnu brigu o srpskom kulturnom blagu na tom prostoru, preuzmu na sebe, prenosi Objektiv.rs.

Petković je za jutarnji dnevnik RTS rekao da se radi o “potpuno licemernom načinu delovanja Prištine i obmani, pre svega, međunarodne zajednice”, jer je, podseća, od 1999. godine spaljeno i uništeno više od 135 crkava i manastira na KiM.

– Bogorodica Ljeviška, Visoki Dečani, Pećka patrijaršija i Gračanica treba da ostanu na listi ugrožene svetske kulturne baštine, čije skidanje sa liste traži Aljbin Kurti – naveo je Petković.

Ističe da je jasno da je reč o licemerju Prištine, jer oni, kaže, nisu u mogućnosti da sprovedu sopstvene odluke, podsećajući da je prošlo pet godina od kada je tzv. Ustavni sud Kosova doneo odluku da se 24 hektara zemljišta koje pripada manastiru Visoki Dečani vrate, što nije sprovedeno.

– Određeni moćnici to ne žele, a onog trenutka kada bi Kfor otišao, Visoki Dečani bi bili sravnjeni sa zemljom – ocenio je Petković.

Kaže i da Kurti nigde ne spominje poreklo, tačnije ko je vlasnik srpske kulturne baštine, crkava i manastira na KiM, već da crkve i manastire isključivo vidi u kontekstu albanske istorije.

– Njegov pravi cilj nije da se zaštite srpske crkve i manastiri, nego da se predstave kao albansko ili tzv. kosovarsko kulturno nasleđe, jer im je potreban identitet, bez koga ne mogu da zaokruže tzv. kosovsku nezavisnost – poručio je Petković.

Foto: Instagram.com/Printscreen /turizamsrbije

Na pitanje da li to otežava buduće razgovore Beograda i Prištine, Petković kaže da prištinska strana na sve načine to čini, jer kako ističe, njima ne odgovara da razgovaraju. S druge strane, kaže, Beograd je spreman da razgovara, ali, dodaje, to zavisi i od poziva specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka.

– Beograd je spreman da razgovara. Sva ključna i sporna pitanja, vekovna pitanja, možemo da rešavamo samo za pregovaračkim stolom uz kompromisna rešenja – rekao je Petković.

Građani na KiM sutra će dobiti novčanu pomoć iz budžeta vlade Srbije, koja podrazumeva da nezaposleni dobiju po 200 evra, a svaki zaposleni, kao i deca i penzioneri po 100 evra.

Petković veruje da će to mnogo značiti za sprske porodice na KiM, pogotovo za Srbe južno od Ibra.

– Jedna višečlana porodica će dobiti između 500 i 800 evra. Njihovo je samo da ostanu na vekovnim ognjištima i da se zajedno borimo za prostor Kosova i Metohije – naglasio je Petković.

Autor: Objektiv.rs