Strušeno i oštećeno 935 srpskih kuća i 35 hramova Srpske pravoslavne crkve 😔

Na današnji dan 2004. godine na Kosovu i Metohiji je došlo do višednevnog pogroma srpskog stanovništva koji su organizovali veterani nikad demilitarizovane tzv. Oslobodilačke vojske Kosova i albanski ekstremisti, a na očigled međunarodnih snaga koje nisu učinile ništa da zaštite srpske civile.

U napadima na Srbe koji su trajali danima, ubijeno je nekoliko desetina ljudi, ranjeno i povređeno više stotina. Spaljeno je, oskrnavljeno i opljačkano 35 hramova Srpske pravoslavne crkve, među kojima je njih sedam iz srednjeg veka. Oskrnavljeni su manastir Bogodorica Ljeviška kod Prizrena, zadužbina kralja Milutina iz 14. veka, kao i manastir Svetih arhangela kod Prizrena, zadužbina cara Stefana Dušana. Do ovih vandalizama uglavnom je dolazilo u prisustvu pripadnika KFOR-a koji su nemo posmatrali.

Napadnuto je i uništeno 935 kuća srpskih porodica koje KFOR nije zaštitio. Usledio je egzodus srpskog stanovništva sa Kosova i Metohije, tako da je južnu srpsku pokrajinu za nekoliko dana napustilo više hiljada Srba koji su ostali da žive na svojim ognjištima nakon ulaska međunarodnih snaga 1999. godine.

Uprkos deklarativnim osudama nasilja koje su stigle iz sveta, do danas niko nije odgovarao. Procenjuje se da je u pogromu učestvovalo 50.000 osoba albanske nacionalnosti, dok je u tom trenutku na Kosmetu bilo stacionirano 38.000 vojnika KFOR-a i 8.000 policajaca UNMIK-a.

IZVOR: YT / RTV Pink Official

Autor: redportal.rs