Doživotni predsednik SFRJ preminuo na današnji dan 1980.

Jugoslavija je u toku svog postojanja imala 2 vladara koja su je obeležili. Prvi je kralj Aleksandar I Karađorđević, koji je vladao od nastanka zajedničke države Južnih Slovena 1918. (zvanično kao kralj od 1921.) sve do atentata u Marseju 1934. godine.

Drugi veliki vladar Jugoslavije bio je Josip Broz Tito, koji je lider zemlje bio u kontinuitetu od 1944. do svoje smrti 1980. godine. Ta smrt desila se upravo na današnji dan, 4. maja u bolnici u Ljubljani.

O njegovoj 36 godina dugoj vladavini mišljenja su podeljena, ali o njegovoj smrti vlada apsolutno nepodeljeno mišljenje da se radi o najvećoj sahrani jednog državnika u 20. veku.

Naime, telo Josipa Broza Tita je njegovim Plavim vozom nakon što je preminuo prevezeno iz Ljubljane, preko Zagreba, do Beograda, gde je 3 dana bilo izloženo u zgradi Savezne skupštine, gde su građani tadašnje SFRJ mogli da odaju poštu preminulom predsedniku.

Sahrana je obavljena 8. maja, a Titovo telo pokopano je, po njegovoj želji, u zimskoj bašti njegove rezidencije na Dedinju, koja je kasnije nazvana Kućom cveća.

IZVOR: YT / egipt1974

Sprovodu jugoslovenskog vođe prisustvovalo je čak 209 delegacija najviših zvanica iz 128 zemalja sveta.

S obzirom da je Tito kao državnik uspostavljao dobre odnose i sa istočnim i sa zapadnim blokom, ali i bio 1 od predvodnika tzv. Bloka nesvrstanih, sahrani je prisustvovao 31 predsednik republike, 4 kralja, 5 prinčeva, 6 predsednika parlamenata, 22 predsednika i 13 potpredsednika vlada i država, 47 ministara spoljnih poslova i drugi...

Među visokim zvanicama isticali su se lider Sovjetskog Saveza Leonid Brežnjev, premijerka Ujedinjenog Kraljevstva Margaret Tačer, zajedno sa nedavno preminulim princem Filipom, libijski vođa Muamer el Gadafi, nemački kancelar Helmut Šmit i mnogi drugi.

Posmrtni ostaci Josipa Broza Tita i danas se nalaze u Kući cveća na Dedinju, gde decenijama predstavljaju svojevrsan spomenik koji posećuju mnogi poštovaoci njegovog lika i dela sa prostora cele bivše države.

Autor: redportal.rs

#kuća cveća

#sahrana josipa broza

#sahrana tita

#tito sahrana

#tito smrt

#tito umro

#titova sahrana

#titova smrt

#umro je drug tito