Zeleni sertifikat mogu da dobiju samo oni koji su se vakcinisali onom vakcinom koju je odobrila EMA

U Litvaniju neće moći da uđu oni stranci koji su se vakcinisali vakcinom koja nema odobrenje evropskog regulatornog tela za lekove i tako će ostati u budućnosti.

Ovo znači da oni koji su primili kinesku ili rusku vakcinu neće moći da uđu u Litvaniju, odnosno, neće moći da dobiju Digitalni zeleni sertifikat, ali će moći da uđu kao i u sve ostale članice EU - potvrdom o negativnom PCR ili antigenskom testu na koronu.

Ambasador Litvanije pri Evropskoj uniji Simonas Satunas izjavio je za briselski POLITICO da samo vakcine odobrene od EMA mogu da budu uvrštene u Digitalni zeleni sertifikat.

Ruska vakcina se još uvek ispituje od strane EMA, ali još uvek nije dobila zeleno svetlo, iako je bilo najava da će ispitivanje trajati kraće od očekivanog, a neke članice su čak i nabavile ruske vakcine.

POLITICO navodi da bez obzira na to što zvanična Moskva odbija navode o tome da je Sputnjik V "geopolitička vakcina", vakcina se pojavila na određenim političkim žarištima kao što su istok Ukrajine i ruske enklave u Gruziji.

Problem sa nabavkom ruskih vakcina je nastao i u Slovačkoj, gde je premijer Igor Matovič objavio juče da će podneti ostavku zbog burnih reakcija koje su nastale nakon nabavke Sputnjik V.

Autor: redportal.rs

#Litvanija

#kineska vakcina

#kovid pasoš

#rusija

#ruska vakcina