Davali kovid sertifikate ljudima koji se nisu vakcinisali

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Odeljenja za borbu protiv korupcije UKP, po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu, uhapsili su M. H. (22) zaposlenog u Domu zdravlja u Inđiji zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo zloupotreba službenog položaja, saopšteno je.

Takođe, zbog postojanja osnova sumnje da su učinili krivično delo zloupotreba službenog položaja u podstrekavanju uhapšeni su N. H. (47), G. R. (56) i zaposleni u Domu zdravlja u Inđiji D. M. (47) i J. G (53), dok će protiv jedne dvadesetpetogodišnje devojke biti podneta krivična prijava za isto krivično delo, navodi se.

Kako se sumnja, M. H. je od avgusta 2021. do polovine aprila 2022. godine, iskorišćavanjem ovlašćenja za rad, a na podstrekavanje ostalih osumnjičenih, unosio neistinite podatke za više lica u centralizovanu elektronsku bazu podataka u kojima je evidentirao da je više osoba primilo vakcine, iako je utvrđeno da ne poseduju dokaz o vakcinaciji.

Na taj način, on im je omogućio izdavanje potvrda o vakcinaciji protiv virusa kovid 19 i preuzmanje digitalnog zelenog sertifikata bez prethodne vakcinacije.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu.

Autor: n1info.rs