Ovo je spisak od pet proizvoda koji će pomoći u smanjenju pritiska i održavanju na bezbednom nivou.
Veoma je važno konsultovati lekara i poštovati sve njegove recepte, ako je potrebno, uzimati lekove. I, naravno, veoma važan faktor u normalnom nivou pritiska je zdrava ishrana.
Pečeni krompir 🥔
Krompir je bogat magnezijumom i kalijumom, dva mikronutrijenta koja su važan deo terapije hipertenzije.
Foto: Unsplash.com/Mads Eneqvist
Ishrana bogata kalijumom pomaže telu da efikasnije izbaci višak natrijuma, koji podiže krvni pritisak, dok magnezijum podstiče zdrav protok krvi.
Mleko i mlečni proizvodi 🥛
Čaša mleka pomaže u smanjenju krvnog pritiska za 3-10% zbog kalcijuma i vitamina D, kojih ima u izobilju u mlečnim proizvodima.
Foto: Unsplash.com/Unsplash.com
Redovna konzumacija mleka i mlečnih proizvoda može smanjiti rizik od srčanih oboljenja za 15%.
Pored toga, stalna konzumacija mleka pomaže u povećanju sadržaja kalcijuma, a studije potvrđuju da nedostatak ovog elementa u tragovima povećava rizik od razvoja hipertenzije.
Jaja 🥚🍳
Dugi niz godina se verovalo da česta konzumacija jaja može biti opasna za srce – navodno zbog holesterola.
Foto: Shutterstock/NZ
Ali nedavna istraživanja su opovrgla ovu zabludu i pokazala da belance pomaže u snižavanju krvnog pritiska. U stvari, belance deluje na isti način kao i kaptopril, najčešći lek za visok krvni pritisak.
Brokoli 🥦
Ovo zdravo povrće sadrži dosta magnezijuma, kalcijuma i kalijuma – minerala koji snižavaju krvni pritisak.
Foto: Unsplash.com/Tyrrell Fitness And Nutrition / @tyrrell_fitness_and_nutrition
Štaviše, studije su potvrdile da ishrana bogata brokolijem značajno smanjuje rizik od moždanog udara, kardiovaskularnih bolesti i hipertenzije.
U klicama brokolija ima mnogo jedinjenja koja pomažu u smanjenju oštećenja arterija i na taj način smanjuju hipertenziju.
Sok od cvekle 🍷🌱
Čaša soka od cvekle dnevno može pomoći u snižavanju krvnog pritiska za 10 podeoka, prema studiji iz 2013. objavljenoj u Hipertension, časopisu Američkog udruženja za srce.
Foto: Pixabay.com/Pixabay.com
Ovaj efekat se postiže preko nitrata, koji se pretvara u azot oksid, gas koji širi krvne sudove i pomaže protok krvi.
ZDRAVLJE: Šta se desi kad pojedemo previše lubenice? 🍉🤔
Autor: nportal.rs