Važno upozorenje lekara

Većina nas zna šta nas dovodi u opasnost od srčanog udara i srčanih bolesti: genetika, težina i pušenje. Ali postoji jedan faktor za koji nikada niste sumnjali, a to su uši.

Prema nekim istraživanjima, količina dlake koju imate na/u ušima može biti pokazatelj vašeg budućeg zdravlja. Dakle, trebalo bi da razumete kako potencijalno možete spasiti svoj život ako primetite razne promene u svom telu.

Verovatno niste znali da su dlake u ušima povezane sa srčanim oboljenjima! Prema nedavnim istraživanjima, postoji veza između dlačica u ušima i srčanog udara. Koreni ove studije datiraju iz 1973. godine, kada su dr Frank Sanders i njegov tim objavili ovu studiju.

Dr godine 1973. Sanders T. Frank i njegov tim su utvrdili da nabori na dijagonali ušne resice mogu ukazivati na bolest koronarne arterije.

Njihova studija obuhvatila je 43 muškarca i 20 žena koje su imale nabore na ušima i kosu u sebi i srčani udar.

Dugotrajno izlaganje androgenu kasnije je izazvalo ugruške u arterijama. 5 godina kasnije, ili ti, 1989. godine, sprovedeno je još jedno ispitivanje koje je istraživalo vezu između brazdi ušne školjke i koronarne bolesti srca. Studijom je obuhvaćeno 215 pacijenata i zaključeno je da bolest napreduje sa godinama.

Proučio je oko 500 obdukcija i otkrio da većina pacijenata ima problema sa slezinom, gojaznost, ćelavost, dlake u ušima, nabore na ušima itd.

Utvrđeno je da su nabori u ušima povezani sa srčanim oboljenjima i kod muškaraca i kod žena, iako se više slučajeva iznenadne smrti odnosi na muškarce. Neki stručnjaci takođe okrivljuju suplemente testosterona, koje uglavnom koriste muškarci, kao jednog od glavnih krivaca za probleme sa koronarnim bolestima.

Autor: Krstarica/Redportal.rs