Mnoge domaćice prave bogatu trpezu za svoje najmilije, ali postoji jedna poslastica kojoj malo ko može da odoli

Bliži se jedan od najlepših i najradosnijih hrišćanskih praznika, Vaskrs.

Mnoge domaćice prave bogatu trpezu za svoje najmilije, a vaskršnji venčići biće i ukusni i dekorativni. Činiće posebnu radost za najmlađe članove porodice

Za testo:

1 šolja mlakog mleka1 kašičica šećera1 kesica suvog kvascapola kilograma brašnapola šolje šećera2 kašičice soli2 jaja80 g maslaca malo ulja za premazivanje činije

Priprema:

Rernu zagrejte na 180 stepeni. Kvasac rastvorite u mlakom mleku sa kašičicom šećera. Pustite da se aktivira nekih sedam minuta.

Foto: Printscreen YouTube/@MilinKuvar

U jednoj velikoj posudi sjedinite brašno, preostali šećer i so. Umešajte nadošli kvasac i umućena jaja, pa mesite pet minuta. Polako dodajte maslac, uz neprestano mešanje, dok ne dobijete meko, glatko testo.

Stavite u nauljenu činiju, pa pokrijte i ostavite dva sata na toplom. Na pobrašnjenoj radnoj površini podelite testo na tri dela. Svaki razvucite u dugačku traku. Zatim, isecite tri konopca, pletenicu upletite i spojite krajeve u oblik venčića.

Stavite na pleh obložen papirom za pečenje, pa utisnite obojena jaja između pletenica. pokrijte i pustite da naraste još pola sata.

Premažite pogaču umućenim jajetom i pospite šarenim mrvicama. Pecite pogaču 25 do 30 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.

IZVOR: YT / Milin Kuvar

Autor: nportal.rs