Ovaj recept se smatra jednim od najstarijih i domaćice ga prenose s kolena na koleno

Mnoge porodice u Srbiji i dalje neguju tradiciju slavljenja krsne slave. Nekima je to prilika da okupe prijatelje i članove porodice, dok je drugima način da uz bogatu trpezu provedu vreme sa najbližima. Ipak, jedno je svima zajedničko - na slavskom stolu uvek mora biti žito, pogača i sveća.

Bez obzira na to da li slavite u užem krugu od nekoliko ljudi ili pripremate slavlje za više desetina gostiju, bitno je da na stolu budu glavni simboli slave. Jedan od njih je i žito, za koje vam danas donosimo recept koji mnoge domaćice nazivaju "žito sa tri tajne".

Sastojci:

500 g bele pšenice400 g kristal šećera400 g mlevenih oraha2 kesice vanilin šećerapola kašičice mlevenog muskatnog oraščića

Priprema:

Pšenicu očistite i dobro operite, zatim je potopite u vodi i ostavite da odstoji preko noći. Sutradan je ponovo operite i stavite da se kuva. Kuvanje traje nekoliko sati, a ekspres lonac može ubrzati proces.

Kada je pšenica kuvana, ostavite je da se ohladi, zatim je procedite, ali je nemojte ispirati (to je prva tajna). Potom je sameljite na mašini za meso, ali nemojte mleti previše sitno (to je druga tajna).

U smesu dodajte šećer, mlevene orahe, vanilin šećer i malo muskatnog oraščića. Sve sastojke pažljivo sjedinite, najbolje rukama (to je treća tajna). Žito prebacite u činiju i spremno je za nošenje u crkvu, a zatim za posluženje gostima na dan slave.

Autor: nportal.rs