Medeno srce je jednostavan kolač koji se priprema veoma brzo, a takođe i tradicionalni kolač koji mnoge domaćice rado prave.
Postoji i verzija ovog kolača sa višnjama, ali i posna varijanta.
Recept za ovo, posno medeno srce, se zapravo lako pamti jer se glavni sastojci mere na čaše.
Sastojci:
1 čaša (od 2 dl) vode
1 čaša šećera
2 čaše brašna
1 kesica cimeta
1 kašika kakaoa
2 kašičice sode bikarbone
1/2 kesice praška za pecivo
5+4 kašike ulja
200 g čokolade
10 kašika džema od kajsije
Priprema:
Umutiti vodu, šećer, ulje, brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, kakao, cimet i 5 kašika džema. Rernu zagrejati na 200 stepeni. Polovinu umućene mase sipati u nauljen i brašnom posut pleh ili tepsiju i peći dok se ne uhvati tanka korica. 100 g čokolade i 5 kašika džema rastopiti na tihoj vatri. Premazati preko zapečenog dela. Zatim kašikom dodavati polako drugu polovinu umućene mase i vratiti u rernu da se peće oko 25 minuta.
Otopiti 100 g čokolade sa 4 kašike ulja i naneti glazuru na ispečen topao kolač pa ostaviti da se ohladi.
DOLAZI JESEN: 3 recepta sa bundevom 🍂
Autor: nportal.rs / Informer.rs