Prema najnovijim istraživanjima, neke od namirnica koje jedemo redovno imaju značajan uticaj na zdravlje mozga.
Jedna takva hrana kojoj je nauka posvetila posebnu pažnju je borovnica, mala bobica bogata nutrijentima za koju se čini da ima velike prednosti za pamćenje i ukupnu funkciju mozga.
Borovnice su poznate po visokom sadržaju antioksidansa, posebno flavonoida poput antocijana, koji pozitivno deluju na mozak. Flavonoidi su bioaktivni spojevi koji štite stanice od oksidativnog oštećenja i upale, dva ključna faktora starenja mozga i kognitivne degeneracije
Redovna konzumacija borovnica povezana je sa poboljšanjem funkcija kratkoročne i dugotrajne memorije. Ovi mali plodovi pomažu u poboljšanju plastičnosti neurona, što je ključno za sposobnost mozga da se prilagodi, hrani i preuzima informacije.
Ne propustite PITANJA GLEDALACA sa Mašom Mihailović 🤩❓📺
Autor: Klix.ba