Evo zbog čega su jedinstveni i neponovljivi ovi orašasti plodovi👇

Sve veći broj istraživanja pokazuje da orasi imaju brojne zdravstvene prednosti – od zdravlja srca i do dobrog funkcionisanja creva.

Orah se našao na listi namirnica u smernicama Dietary Guidelines for Americans 2020-2025, kao deo ishrane kako odraslih tako i dece.

Zbog visokog sadržaja antioksidanata orasi se preporučuju kao hrana za očuvanje zdravlja srca. Od svih orašastih plodova, orasi su jedinstveni po visokom sadržaju polinezasićenih masnih kiselina ALA i linolne kiseline.

Svakodnevno konzumiranje oraha utiče na smanjuje krvnog pritiska i nivoa ukupnog holesterola, triglicerida, lipoproteina niske gustine (LDL) i apolipoproteina B u krvi, štiteći naše srce. 🫀

Istraživanje doktorke Šeril Rok, sa Univerziteta u Kaliforniji, došlo je do zaključka da ishrana koja sadrži orahe pozitivno utiče na nivoe holestoreola u organizmu.

Jedno od iznenađujućih otkrića ove studije je to da, i pored toga što su orasi bogati mastima i imaju dosta kalorija, dijete bogate orasima bi se po skinutim kilogramima mogle izjednačiti sa dijetama sa smanjenim unosom masnoća.

kaže Rok. ☝

Pored toga brojna istraživanja izdvajaju prednosti oraha za pamćenje, dobro raspoloženje, balansiran šećer u krvi, reproduktivno zdravlje.

Hrane mozak, čiste krvne sudove

Orasi mozak dodatno snabdevaju energijom, poboljšavaju kognitivne funkcije i smanjuju rizik od demencije. Stoga ih sa pravom nazivaju hrana za mozak. 🧠

Šaka oraha dnevno može pozitivno da utiče na gubljenje kilograma, jer ovo orašasto voće ima uticaj na smanjenje apetita, piše NJujork tajms. Orasi su bogati omega-3 masnim kiselinama koje u kombinaciji sa drugim supstancama iz ovog jezgrastog voća pomažu smanjivanju rizika od gojaznosti, ali i od pojave šećerne bolesti, prenosi Magazin Novosti.

Autor: magazin.novosti.rs