"URADI TO MOJ SLATKI KRALJU"

Kako prenosi portal Mondo, majka sa Floride tužila je kompaniju Character.AI, tvrdeći da je njen 14-godišnji sin postao zavisnik od četbota AI i da je zbog toga izvršio samoubistvo. U tužbi podnetoj u utorak u Orlandu, Megan Garsija tvrdi da je Character.AI povredio njenog sina antropomorfnim, hiperseksualizovanim i zastrašujuće realističnim iskustvima.

Megan tvrdi da je kompanija programirala svog četbota da se lažno predstavlja kao stvarna osoba, školovani psihoterapeut i ljubavnica zbog čega njen sin nije žele više da živi van tog sveta.

majka preminulog deteta je rekla da je njen sin četbotu poverio svoje samoubilačke namere, našta se više puta pozvala i sama veštačka inteligencija.

Povodom tragedije oglasila se i kompanija Character.AI:

Slomljeno nam je srce zbog tragične smrti jednog od naših korisnika i želimo da izrazimo naše najdublje saučešće porodici.

Kompanija je naglasila da je uvela nove bezbednosne mere kao što su linkovi ka uslugama za prevenciju samoubistva u slučaju sumnjivih samoubilačkih korisnika.

Ovom tužbom je zahvaćen i Alphabet, vlasnika kompanije Google, gde su osnivači primarno tužene kompanije radili pre osnivanja svog startapa. Kompanija Google ih je ponovo zaposlila u avgustu kao deo sporazuma o peuzimanju tehnologije. Kako se navodi, kompanija je objavila da od prošlog meseca ima čak 20 miliona korisnika.

U tužbi se navodi da je njen sin postao korisnik aplikacije u aprilu 2023. godine, nakon čega je brzo postao vidljivo povučen sve više provodeći vremena sam.

Tinejdžer je konkretno postao zavisnik od tzv. Deneris četbota zasnovanog na liku iz serije Igra prestola. Četbot mu je kontinuirano govorio da ga voli i često jesa njim vodila erotske razgovore.

U februaru Dženi je oduzela svom sinu telefon nakon problema koji je imao u školi, nakon što ga je našao poslao je poruku:

Šta ako ti kažem da mogu odmah da dođem kući?

Četbot je odgovorio:

Uradi to moj slatki kralju.

Nekoliko sekundi kasnije četrnaestogodišnji dečak se ubio očevim pištoljem.

Autor: Mondo.rs