Važno svedočanstvo o stradanju i ljudskim sudbinama poslednjih decenija ☝🏻

Na 67. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga predstavljena je nova knjiga Save Štrpca, osnivača i direktora Dokumentaciono-informativnog centra Veritas, pod naslovom Naši i vaši.

U knjizi se nalaze priče autora o susretima sa ljudima i njihovim sudbinama, kolumne objavljene u dnevnom listu Politika, dok se u trećem delu nalazi njegov rad o procesuiranju ratnih zločina počinjenih u Hrvatskoj koji je prethodno objavljen u časopisu Advokatske komore Srbije Branič.

Na promociji knjige su govorili njeni recenzenti, v.d. direktora Muzeja žrtava genocida Bojan Arbutina i scenaristkinja Nataša Drakulić.

Arbutina je pohvalio rad Save Štrpca i Veritasa, istakavši da budući istoričari neće moći ni da zamisle istraživanje rata u Hrvatskoj bez oslanjanja na njegov rad. Podsetio je da je zvanična Hrvatska u ozbiljnom procesu revizije istorije i naveo da Štrbac odlično uviđa te tendencije u rasponu od potpunog negiranja genocida nad srpskim narodom do njegovog zamagljivanja.

Ne smemo dozvoliti da se za deset godina borimo za istorijsku istinu. Da ne budemo narod koji je izvršio agresiju na teritoriju na kojoj je živeo, koji je navodno izvršio nekoliko genocida kako tvrde privremene prištinske insitucije ili dva genocida u Bosni i Hercegovini.
View this post on Instagram

A post shared by Red portal (@redportal.rs)

IZVOR: YT / @redportal.rs

Podsetio je da je Štrbac i svedok događaja, te da se iz njegovih ličnih iskustava mogu izvući brojne pouke.

Nataša Drakulić, takođe recenzent knjige, navela je da je rad Save Štrpca od značaja za buduće generacije:

Poznajem Savu, sad više ne znam ni koliko godina. Ali ono što je meni posebno značajno, u poslednje dve godine sam sa njim u Banjaluci i terenima oko Petrovca. I smatram da to tamo najviše ima smisla.

Autor: Filip Pejković